Mjesečno izvješće Agrokora

Odlični sezonski rezultati Konzuma 'napumpali' operativnu dobit Agrokor Grupe

Operativna dobiti, EBITDA, veća je za 20,7 milijuna kuna u odnosu na plan
Ilustracija
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

Iako se na nivou Grupe Agrokor u prvih sedam mjeseci bilježe šest posto manji prihodi od planiranih, operativna dobiti, EBITDA, veća je za 20,7 milijuna kuna u odnosu na plan čemu je najvećim dijelom doprinijelo povećanje profitabilnosti maloprodaje, odnosno Konzuma u odnosu na zadane planove.

To su glavni rezultati objavljeni u mjesečnom izvješću izvanredne uprave Agrokora koje se odnosi na razdoblje od 11. kolovoza do 10. rujna 2018. U nekonsolidirano izvješće su uključeni rezultati 16 kompanija iz tri poslovna segmenta: Maloprodaja i veleprodaja, Prehrana i Poljoprivreda koje su u promatranom razdoblju ostvarile operativnu dobit u iznosu od ukupno 1,1 milijardu kuna, dok su ukupni prihodi bili na razini od 13,4 milijardi kuna.

Povećanju EBITDA najvećim je dijelom doprinijelo povećanje profitabilnosti maloprodaje u odnosu na zadane planove budući da poslovna grupa Maloprodaja i veleprodaja (Konzum, Konzum BiH, Tisak i Velpro centar)., koja iz mjeseca u mjesec pokazuje poboljšanje poslovnih rezultata, izvijestili su iz Agrokora. Pritom je kumulativna operativna dobit Maloprodaje iznosila 223,5 milijuna kuna, dok su prihodi ostvareni u kumulativnom razdoblju za šest posto niži od plana te su iznosili 7,534 milijarde kuna. Nositelj dobrih rezultata maloprodaje je, stoji u izvješću, Konzum, koji je u sedam mjeseci imao više od pet milijardi kuna prihoda što je 0,4 posto iznad plana.

Odlični Konzum

Konzum je, posebno se napominje, na kraju kolovoza realizirao operativnu dobit od oko 330 milijuna kuna, čime je dosegao EBITDA maržu (profitnu operativnu maržu) u skladu sa svjetskim standardima - od preko 5 posto. U srpnju je prihod bio dva posto veći od plana, a dobar trend je nastavljen i u kolovozu u kojem je promet u Konzumu povećan za tri posto u odnosu na lanjski kolovoz, rast internet prodaje je bio iznad 20 posto, a kao rezultat vraćenog povjerenja kupaca i dobavljača, potrošačka košarica je bila veća za četiri posto, dok je produktivnost zaposlenika rasla preko 10 posto.

To su zbilja dobri rezultati tvrtke koju vodi Slavko Ledić sa članovima uprave koju čine Ines Lozić i Zoran Mitreski. Na tome će im, kao i izvanrednoj upravi Agrokora, posebno biti zahvalni dobavljači, kojima, između ostalog, ovakvi poslovni rezultati Konzuma jamče isplatu takozvanog graničnog duga koji ovisi o realizaciji operativne dobiti Konzuma. U izvješću se nadalje navodi kako su nepovoljne vremenske prilike utjecale na rezultate poslovne grupe Prehrana (Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto Dinamic, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec) u srpnju pa je ukupni kumulativni prihod te grupe niži za nešto manje od 200 milijuna kuna, te je iznosio 4,733 milijarde kuna.

"Najveći utjecaj na nižu realizaciju prihoda imali su segmenti Piće i Smrznuta hrana gdje je sezonalnost velika, a utjecaj vremenskih prilika značajan. Međutim, kumulativna operativna dobit grupe je za više od 40 milijuna kuna iznad plana te je u razdoblju od siječnja do srpnja iznosila 792,5 milijuna kuna", ističe se u izvješću. Poslovna grupa Poljoprivreda (Belje, PIK Vinkovci i Vupik) za mjesec srpanj bilježi pad prihoda u odnosu na plan uslijed nastavka trenda pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi te nastavka pada cijena polutvrdog sira. "Povećanjem drugih aktivnosti uspješno je smanjen utjecaj pada cijena na poslovne prihode koji su kumulativno iznosili 1.193 milijuna kuna, ali je i dalje prisutan pad operativne dobiti (u prvih sedam mjeseci iznosi 156,2 milijuna kuna) u odnosu na plan. S obzirom na dobre naturalne pokazatelje u primarnoj proizvodnji u narednom razdoblju, planira se umanjenje utjecaja pada cijena na europskim burzama", ističe se u izvješću.

Manji troškovi savjetnika

Troškovi savjetnika za restrukturiranje, pak, manji su u srpnju 2018. u odnosu na lipanj 2018. godine u nominalnom iznosu od 9,99 milijuna kuna, a to smanjenje, tvrde u Agrokoru, sastoji se od manjeg troška pravnih savjetnika u iznosu od 0,54 milijuna kuna, manjeg troška financijskih savjetnika u iznosu od 1,82 milijuna kuna, manjeg troška savjetnika za restrukturiranje u iznosu od 6,56 milijuna kuna, te manjih troškova ostalih savjetnika u iznosu od 1,06 milijuna kuna. "Grupa je ispregovarala izmjene u naknadama koje se plaćaju nizu savjetnika zbog promjene tipa i količine posla te strukture timova i njihovih zadataka, što je rezultiralo određenim smanjenjima naknada. U kumulativu za period od 10. travnja 2017. godine do 31. srpnja 2018. godine, operativni troškovi Agrokora d.d. iznose 1,029 milijardu kuna, od čega pravni, financijski i ostali savjetnici te savjetnici za restrukturiranje čine trošak od 525,77 milijuna kuna", naglašava se u izvješću, uz napomenu kako su operativni troškovi za srpanj 2017. znatno veći nego u ranijim mjesecima radi kategorije troška novog financiranja (refinanciranje roll-up kredita).

U srpnju 2018. ova kategorija troška, naime, uključuje ukupno 165,4 milijuna kuna troškova povezanih s novim financiranjem. Na kraju izvješća se navodi i kako se implementacija takozvanih "zrcalnih društava" inicijalno priprema za dva pilot društva (Ledo i Konzum), te će se potom primijeniti i na ostala insolventna društva pod izvanrednom upravom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:19