Nema potražnje

Odlazak posljednje popularne trgovine sa središnjeg osječkog trga

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

22.5.2019. u 11:07

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

22.5.2019. u 11:07

Rijeka, 170210.
Gospodarska kriza ispraznila je brojne ducane Robne kuce Ri smjestene na Korzu u samom sredistu Rijeke. Sve je vise poslovnih prostora unutar robne kuce dano na prodaju ili u najam, a posljednji kat zjapi gotovo potpuno prazan.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimas / CROPIX

Robna kuća, ilustracija

Iako se na trenutke činilo kako bi se u centar grada, točnije na središnji osječki trg i korzo, mogla vratiti trgovačka djelatnost, zatvaranjem posljednje trgovine u prizemlju nekadašnje robne kuće Castello na središnjem gradskom trgu čini se kako centar grada ipak nije u stanju pobijediti trgovačke centre na periferiji.

Naime, u travnju je trgovina Mango objavila kako zatvara svoju prodavaonicu na središnjem trgu, a na kojemu je djelovala gotovo 15 godina. Preselili su se, očekivano, u Portanovu. Glas Slavonije neslužbeno doznaje kako je ova trgovina u središtu ostvarivala iznimno dobar promet, a Mango je već prije nekoliko godina pokušao s poslovnicom u Portanovi, od koje je brzo bio odustao. No čini se kako se filozofija uprave ove franšize promijenila. Ovu su vijest najteže primile trendseterice koje rade u brojnim tvrtkama u centru grada, koje su svoje pauze najradije koristile za šoping u ovoj, jednoj od rijetkih trgovina modom u centru.

U međuvremenu se zatvorilo i nekoliko trgovina u Esseker centru. Tako u centru grada, osim poslovnica banaka i teleoperatora, sada postoje samo uredski prostori. Također, nekada atraktivan trgovački prostor uz osječku konkatedralu, gdje se godinama nalazila velika modna trgovina Magme, sada se koristi za potrebe knjižnice Muzeja Slavonije. Podsjetimo kako je u nekadašnji butik Replay, a poslije fan shop NK-a Osijek, na korzu uselilo Ministarstvo zdravstva, a prostor na uglu Trga Ante Starčevića i Županijske ulice, u kojemu se nekada davno nalazila trgovina Jugoplastike, a potom Partner banka, danas je uredski prostor CISOK-a. Prostor u pasažu prema korzu bit će nova poslovnica Hrvatske pošte, a nekadašnji IPK trenutačno prolazi veliko renoviranje za potrebe Erste banke. Nevjerojatno je da se na središnjem trgu zatvorio čak i kineski butik u prizemnom prostoru. Inače, na stranici Grada Osijeka trenutačno je u ponudi 20 praznih poslovnih lokala u vlasništvu Grada, od kojih je čak šest u najužem centru.

- Ponuda je lokala u centru grada iznimno velika, ali potražnje nema. Dapače, možemo slobodno reći da je nikakva. Prodajna mjesta, kao što su butici, doživjela su krah, a danas primjerice u Nami možete iznajmiti poslovni prostor od 60 četvornih metara za najam od 1000 kuna mjesečno. U Radićevoj ulici objekt koji se nekada iznajmljivao za 2700 kuna sada se nudi za 1000 kuna i ne možemo naći najmoprimca. Onda ne treba govoriti o tome kakva je situacija s poslovnim prostorima izvan centra! Primjerice, u Vinkovačkoj ulici već tri godine neuspješno pokušavamo iznajmiti lokale u okviru jedne kuće. Jedini pomak i promet osjeti se kod skladišnih prostora u poslovnim zonama. Oni se traže i relativno brzo pronalaze zakupce. Što se tiče centra, situacija je katastrofalna već posljednjih deset godina i tu pomaka nema - komentirao je za Glas Slavonije Marijan Matijević iz agencije Nekretnine Ljubek - Matijević.