Nova era

Od rujna FER-ov studij računarstva na Algebri na engleskom jeziku

Trenutačno se nalazimo na šestom mjestu prema udjelu ICT diplomanata, što je znatno iznad prosjeka EU, kaže dekan Balković
 Algebra

Najveća privatna obrazovna institucija u Hrvatskoj, Algebra, dobila je pozitivnu akreditacijsku preporuku savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za pokretanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu.

Iznad prosjeka

Tim je potezom ova obrazovna ustanova u području tehničkih znanosti postala prvo privatno sveučilište u Hrvatskoj te se tako priključila grupaciji od tri privatna sveučilišta u našoj zemlji. Sam proces pokretanja započeo je prije gotovo tri godine kada su Algebrini stručnjaci i nastavnici, pod vodstvom dekana Mislava Balkovića, pokrenuli pripremne procese za dobivanje statusa Sveučilišta. Tijekom tog razdoblja, fakultet je osim ugovaranja dodatne suradnje te provedbe izbora u zvanju dodatnih docenata i profesora iz područja ICT sektora, intenzivno radio i na izradi elaborata za tri preddiplomska sveučilišna studija.

- Hrvatska ima jedan od najbrže rastućih trendova porasta udjela diplomiranih ICT stručnjaka i trenutno se nalazimo na šestom mjestu prema udjelu ICT diplomanata, što je daleko iznad prosjeka Europske unije. Algebra, uz ostale hrvatske visokoškolske institucije iz digitalnog područja već 20 godina radi na toj misiji, međutim osnivanjem Sveučilišta Algebra dodatno ćemo djelovati na povećanje te brojke u sljedećih 10 godina i to kroz privlačenje stranih studenata, ali i otvaranje dodatnih kapaciteta za domaće - naglasio je dekan Balković.

Tri godine

Na putu razvoja studijskog programa Računarstva na engleskom jeziku, koji je ujedno i prvi u nizu usmjerenja koje planiraju pokrenuti, novoj članici sveučilišnog obrazovnog sustava ruku će pružiti zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva koje će ujedno obnašati dužnost mentorske ustanove u prijelaznom periodu.

- Sljedećih nekoliko godina, na Algebri će se provoditi FER-ov sveučilišni studij računarstva, kombinacijom naših i njihovih nastavnika, ali na engleskom jeziku, što je prilika da se pripremimo za novu eru - istaknuo je Gordan Gledec, dekan FER-a.

Na prvom upisnom roku koji kreće već ovu jesen, novi studiji primit će 30 studenata koji će kroz program u trajanju od tri godine, steći kompetencije za analizu i rješavanje srednje složenih inženjerskih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:27