Nova investicija

Obitelj Donne Vekić u Osijeku će sagraditi teniski centar vrijedan čak 62 milijuna kuna

Dio oporbenih vijećnika smatra da se na Pampasu ne mogu graditi najavljeni sportski objekti
 Alen Večanin

Osječka sportska udruga Donna Tennis Team, koju vode Igor i Brankica Vekić, roditelji naše najbolje tenisačice, Osječanke Donne Vekić, u partnerstvu s osječkom tvrtkom Eurokamen planira u sljedeće dvije godine na prostoru Pampasa izgraditi sportski teniski centar vrijedan 62,5 milijuna kuna.

Idejno rješenje

Riječ je o projektu koji obitelj Vekić već dulje vrijeme želi realizirati u rodnom gradu. Prvi korak k realizaciji projekta učinjen je u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća Osijeka kad je donesena odluka da se Eurokamenu proda 2,5 hektara gradskog zemljišta na Pampasu gdje će se graditi novi objekti. Ta osječka tvrtka, naime, jedina se s ponudom od 1,86 milijuna kuna javila na natječaj Grada Osijeka za prodaju zemljišta, što je prihvaćeno glasovima većine vijećnika.

“U ovom trenutku možemo samo potvrditi da je Donna Tennis Team iskazao interes Gradu Osijeku za izgradnju Sportskog teniskog centra, te u suradnji s partnerima ulazi u projekt za koji se ispunio prvi preduvjet donošenjem odluke Gradskog vijeća o odabiru najboljeg ponuditelja za kupnju zemljišta na Pampasu. Javnost će pravovremeno biti informirana o ovom projektu kad se ispune daljnji uvjeti i projekt iz faze idejnog rješenja dođe u fazu izrade projektne dokumentacije”, potvrdio nam je planove Igor Vekić.

Prema kupoprodajnom ugovoru, radovi na centru moraju početi u roku od jedne godine od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora, a projekt mora biti završen u roku od dvije godine od tog dana, osim ako se ne uplete ‘viša sila’ ili nastane zastoj na koji investitori ne mogu utjecati. U suprotnome, Grad Osijek ima pravo nazadkupnje predmetnog zemljišta, a Eurokamen se obvezao platiti i visoku ugovornu kaznu ako ne ispuni te uvjete.

Plan je izgraditi natkrivene terene s gledalištem uz mogućnost povremenog zatvaranja bočnih stranica za igranje cijele godine. Osim toga, u sklopu centra bit će i nenatkriveni teniski tereni s različitim podlogama, malonogometno igralište, sintetsko klizalište za klizanje tijekom cijele godine, pucalište za golf..., kao i uobičajeni dodatni sadržaji poput svlačionica, teretane, wellnessa, ugostiteljskih lokala itd. Investitori također planiraju uređenje parcela za kampere i mobilne kućice.

Inicijativa

Pa iako su se svi gradski vijećnici složili da je Osijeku potreban ovakav projekt, pohvalivši inicijativu, dio gradske oporbe glasao je protiv.

- Kao urbanist nisam mogla glasati za projekt koji je suprotan GUP-u i za koji se ne može dobiti dozvola - rekla je nezavisna vijećnica Danijela Lovoković. Protiv su bili i njezin kolega Milan Kamenko te Anto Đapić i Vedran Novokmet iz stranke DESNO, dok su HDZ-ovci, izuzev Ivane Šojat, bili suzdržani.

Gradski pročelnici Ljiljana Belajdžić i Dražen Slunjski ustvrdili su pak da i trenutni GUP dopušta gradnju takvih sadržaja u zaštitnom zelenom pojasu.

Postat će prava sportska četvrt

Lokacija centra nalazi se uz budući stadion i nogometni kamp NK Osijek, naslonjena na nasip koji to područje štiti od Drave, čime će ovaj dio grada, uz postojeći hipodrom i novu zgradu gimnazije, postati prava sportsko-obrazovna četvrt. Inače, tvrtka Eurokamen mlada je osječka tvrtka koja je već uključena u projekt novog stadiona. Oni su, naime, lani bili angažirani na višemjesečnom nasipanju 15,37 hektara zemljišta, na kojem će se graditi stadion, miješanim kamenim materijalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 02:19