Zapošljavanje stranaca

Novi zakon: Nema više kvota za strane radnike, poslodavci ih mogu tražiti preko HZZ-a

Zakonom se uvodi i institut dugotrajne vize, u slučaju da je državljaninu treće zemlje odobren privremeni boravak u jednu od svrha propisanih zakonom
NOVI RADNICI I STANOVNICI IVANCA Sredinom siječnja u pogone tvornice Ivančica došlo je 18 radnika sa Šri Lanke, otočne države u Indijskom oceanu. Do Hrvatskog zagorja dovela ih je kriza u nekadašnjem turističkom raju, nakon prošlogodišnjeg niza terorističkih napada na crkve i luksuzne hotele
 Danijel Soldo / CROPIX

Vlada više neće utvrđivati godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca već će se poslodavci sami obraćati Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji će im izdati mišljenje nakon što provede test tržišta rada.

Sukus je to novog Zakona o strancima koji je Vlada s jučerašnje sjednice uputila u Hrvatski sabor.

- Ako se utvrdi da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, HZZ će izdati pozitivno mišljenje za zapošljavanje stranaca. Tek nakon toga poslodavci mogu podnijeti zahtjev za izdavanjem dozvola za boravak i rad u policijskim upravama odnosno postajama - poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zakonom je propisano i da taj postupak pred nadležnim tijelima do izdavanje dozvole za boravak i rad može trajati najviše 45 dana, a propisane su i iznimke od provedbe testa tržišta rada vezano uz deficitarna zanimanja - kada je taj rok 15 dana, a u slučaju sezonskog rada od 90 dana - rok je 10 dana.

Zakonom se uvodi i institut dugotrajne vize, u slučaju da je državljaninu treće zemlje odobren privremeni boravak u jednu od svrha propisanih zakonom (rad, spajanje obitelji, studiranje, istraživanje, srednjoškolsko obrazovanje), odnosno ako mu je izdana dozvola za boravak i rad, a za ulazak u Hrvatsku mu je potrebna viza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:32