Poslodavci na distanci

Novi model uvoza radne snage: Astra Centar nudi radnike iz Hondurasa i Šri Lanke

Radnicima koji dolaze u Hrvatsku prvih nekoliko godina pomaže se u učenju hrvatskog jezika i integraciji u društvo
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Na hrvatskom tržištu rada uskoro bi se mogli pojaviti i radnici iz Hondurasa, Šri Lanke, Nepala i Vijetnama, uz radnu snagu iz Indije i Filipina, koja je ovdje već prisutna.

Proizlazi to iz prezentacije tvrtke Astra Centar, podružnice američke kompanije Aster International, čiji su čelni ljudi jučer hrvatskim poslodavcima i lokalnim čelnicima predstavili svoj model uvoza radne snage. Interes za dolazak u Hrvatsku je, kažu u Astra Centru, posebno velik među radnicima iz Šri Lanke i Hondurasa, među čijom je radnom snagom i velik broj visokoobrazovanih.

- U svakom trenutku možemo ponuditi 500 do 600 radnika - rekao nam je Denis Delogu, regionalni direktor Astra Centra.

Nisu za iznajmljivanje

Radna snaga koju nude posao bi u Hrvatskoj mogla naći u građevinskom sektoru i prerađivačkoj industriji, kao i u IT i prehrambenom sektoru. Također, radnici koje nude hrvatskim poslodavcima mogu raditi i u turizmu, no svjesni su da je najveći dio radnih mjesta u toj djelatnosti za ovu sezonu već popunjen.

U Astra Centru ističu da oni nisu agencija za iznajmljivanje radnika, što znači da radnicima pomažu u nalaženju posla na hrvatskom tržištu, ali samo zapošljavanje radnika, kao i smještaj, u nadležnosti je poslodavaca. Ipak, napominju kako se radnici koji preko njih dolaze nalaze pod njihovim svojevrsnim mentorstvom, budući da im prvih nekoliko godina pomažu u učenju hrvatskog jezika i integraciji u hrvatsko društvo.

- Za radnu snagu ne možemo jamčiti da je najjeftinija, ali možemo da je najbolja - rekla je Leah Zweglich, šefica Aster Internationala.

Zweglich kaže da se za širenje posla na Hrvatsku odlučila nakon što je saznala da se, poslije ulaska u EU i otvaranja tržišta rada drugih članica Unije za hrvatske radnike, suočavamo s velikim nedostatkom radne snage.

Milijun radnika

- Procjene pokazuju da u ovom trenutku Hrvatskoj nedostaje oko 300.000 radnika. Trend iseljavanja će se nastaviti, pa bi Hrvatskoj, prema procjenama, 2050. moglo nedostajati i milijun radnika - tvrdi Delogu.

U HUP-u su podsjetili da i sami upozoravaju na to da Hrvatskoj nedostaju radnici te da su i sami krenuli u potragu za njima.

- Činjenica je da radne snage nedostaje i da se sa sličnim problemima suočavaju i druge zemlje u okruženju. Mađari i Česi, primjerice, bacili su oko na Filipince, Austrijanci i Slovaci razgovaraju s Bjelorusima, a i Njemačka se otvara za radnike iz trećih zemalja. je li uvoz radne snage iz neke zemlje bio dobar ili nije, znat ćemo tek nakon određenog vremena - rekao je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a.

- Naša tvrtka treba radnu snagu i uglavnom je uvozi iz Velike Britanije i skandinavskih zemalja te Njemačke. Točno je da Indija ima jak ICT sektor, ali on se uglavnom sastoji od call centara i outsourcinga, dok mi tražimo know-how u gaming industriji - istaknuo je Alan Sumina, osnivač Nanobita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:34