Sandor Fasimon

Novi direktor Ine otkrio planove: 'Prenamijenit ćemo Sisak, u Rijeku ćemo ulagati'

'Želimo koristiti Sisak za neke druge stvari, ali nećemo ostaviti radnike na cesti'
Sandor Fasimon
 Ronald Goršić / Hanza Media

Zainteresirani smo za daljnje pregovore i eventualna ulaganja u kutinsku Petrokemiju, ulagat ćemo dalje u rafineriju u Rijeci, a za rafineriju u Sisku će se razmatrati razne opcije i vjerojatno će se prenamijeniti. Želimo koristiti Sisak za neke druge stvari, no svakako nećemo ostaviti radnike na cesti, nego se pošteno pobrinuti za njih.

Ključne su to poruke uskoro novog čelnika Ine Sándora Fasimona, koji je u četvrtak ugostio hrvatske novinare u MOL-ovu sjedištu u Budimpešti i tom im se prilikom kratko predstavio, izdvojivši svoja iskustva u naftnom, plinskom i rafinerijskom biznisu, koji je trenutačno u Hrvatskoj “vruć krumpir”.

- Mađarska je svojedobno imala pet rafinerija, a danas ima jednu, ali ni jednu lokaciju nismo napustili. Pokrenuli smo niz drugih projekata na tim lokacijama. U Hrvatskoj je Nadzorni odbor dao smjernice Upravi da vide mogućnosti u kojem bi se smjeru moglo ići sa Siskom u slučaju koncentracije rafinerijske proizvodnje na jednom mjestu.

To bi bila Rijeka, u koju planiramo dalje ulagati. Za Inu je krucijalno da pronađe rješenje jer rafinerija u Sisku nije efikasna, no zato za tu lokaciju imamo neke industrijske djelatnosti u perspektivi - istaknuo je Fasimon, koji je dugogodišnji zaposlenik MOL-a, bio je voditelj nabave sirove nafte, vodio je trgovanje mineralnim sirovinama, plinsko poslovanje, radio je i u Rusiji, a pregovarao je o prodaji MOL-ova plinskog veleprodajnog poslovanja E.On grupi.

Samo menadžer

Pritom je jasno dao do znanja da je on samo menadžer, da zna da je hrvatska Vlada nedavno odabrala financijskog savjetnika koji bi joj trebao pomoći u reotkupu dionica od MOL-a, ali da će o tom gorućem pitanju odlučiti vlasnici hrvatske naftne kompanije, odnosno hrvatska Vlada i MOL. Mađarskoj kompaniji, otkrio je budući šef Ine, dosad se nitko nije obratio sa željom kupnje njihovih dionica u Ini.

- Nismo dobili nikakvu ponudu, ništa nije na stolu. Što će biti na kraju s dionicama, to ovisi o vlasnicima, a ne o meni. To nije moj posao - jasan je bio Fasimon. U Inu, ponovio je, dolazi biti menadžer i njegov će fokus isključivo biti na profitabilnosti kompanije i nastavku njene transformacije u učinkovitu organizaciju.

- Cilj mi je stvoriti što uspješniju tvrtku, tržišno orijentiranu. MOL je od 2003. do danas u Inu uložio dvije milijarde dolara, u vlasničku strukturu je ušao u trenutku kad je Ina bila pred bankrotom i od toga se spasio. Ina danas posluje stabilno, isplaćuje dividendu, što je velika zasluga mog prethodnika Zoltána Áldotta. Kompanija, dakle, daje rezulate, postoji kontinuitet i učinit ću sve da državu i Inine radnike učinim ponosnima. Moj je posao da kompanija poleti - naglasio je Fasimon, koji u Hrvatsku dolazi krajem lipnja ili početkom srpnja, kada se obave sve birokratske formalnosti oko imenovanja.

Sastanci u Zagrebu

I, kako sam kaže, najveći izazov će mu biti motivirati ljude. Nakon što je i javno postalo poznato njegovo imenovanje, koje se pripremalo tjednima, ako ne i mjesecima, Fasimon je kratko posjetio Zagrebu i održao sastanke s menadžmentom u Ini. Sastao se i s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić te ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, ali kaže da je to bilo samo na razini upoznavanja i da nisu vodili dublje razgovore o Ini. Smatra da je prerano reći koliko će se toga promijeniti u Ini i strategiji njegovim dolaskom, ali i da je on sam već promjena. No, kako kaže, promjena se ionako ne boji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:19