Veliki zaokret

Norvežani odlučili okrenuti leđa milijardama barela nafte i plina: 'Došao je kraj ere'

Riječ je o prilično dramatičnom preokretu i snažnom udaru na norvešku naftnu industriju
Naftna platforma u Sjevernom moru u Norveškoj
 Nerijus Adomaitis / REUTERS

Norveška, najveći zapadnoeuropski proizvođač nafte, odlučila se za radikalni zaokret u svojoj politici prema naftnoj industriji, piše Bloomberg.

Tijekom vikenda opozicijska Laburistička stranka odlučila je promijeniti svoj stav i prestati s poticanjem istraživanja nafte na području Lofoten otočja na samom sjeveru Norveške, što je u parlamentu oformilo snažnu većinu protiv bušenja nafte na tom području.

Riječ je o prilično dramatičnom preokretu i snažnom udaru na norvešku naftnu industriju, koji ukazuje na to da bi se era naftnog rudarenja, na čijim je krilima ova skandinavska nacija postala jedna od najbogatijih na svijetu, mogla bližiti svome kraju.

Naftne kompanije, na čelu s najvećim proizvođačem Equinor ASA, poručile su kako je upravo pristup Lofotenu ključ održavanja razina proizvodnje na kojima su sada, budući da se procjenjuje kako se na području tog otočja nalazi između 1 i 3 milijarde barela nafte i plina.

- Cijela je industrija iznenađena i razočarana - rekao je Karl Erik Schjott-Pedersen, prvi čovjek Norveškog naftnog udruženja.

No, prema pisanju Bloomberga, odluka laburističke strane zapravo i nije veliko iznenađenje, budući da Norvežani već neko vrijeme propituju svoj status naftne velesile u kontekstu klimatskih promjena. Čak su se i neke kompanije već ranije odrekle pristupa otočju Lofoten, a sada je najizglednija opcija da će se borba za naftu preseliti još sjevernije, u Barentsovo more.

Vođa Laburista Jonas Gahr Store, izjavio je da će njegova stranka nastaviti podržavati naftnu industriju, kao i trenutno važeći sustav poreza u ovom sektoru, no istaknuo je i kako od norveških naftnih kompanija očekuje da se obvežu da će u nadolazećem razdoblju njihove operacije biti u potpunosti bez emisija štetnih plinova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:27