Pesimizam

Njemački ulagači: 'Ne bi opet u Hrvatsku. Okrećemo se Sloveniji i Srbiji!'

Radi se o rastu broja kompanija iz najveće ekonomije EU koje ne bi ovdje ponovno poslovale
Medeja Lončar, Sven Thorsen, Thomas Sichla
 Davor Pongračić / CROPIX

Čak 46 posto njemačkih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj ne bi ponovno izabralo našu zemlju kao poslovnu lokaciju, pokazuje novo istraživanje o gospodarskom stanju i investicijskoj klimi u Hrvatskoj koje je provela Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Radi se o znatnom rastu broja kompanija iz najveće ekonomije EU, a koje ne bi ovdje ponovno poslovale. Naime, lani je takav pesimističan stav imalo 32 posto njih, a prijašnjih godina taj udio nije prelazio 20 posto.

Umjesto Hrvatskoj, njemački se ulagači sve više okreću drugim tranzicijskim zemljama. Među hrvatskim susjedima, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja, posebno im je privlačna Slovenija. No, dobre prilike za ulaganja vide i u Srbiji i Mađarskoj, kao i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. U odnosu na prošlu godinu, pala je i prosječna ocjena uvjeta poslovanja u Hrvatskoj.

Dok su lani članice Njemačko-hrvatske komore te uvjete ocijenili sa 3,49, ove su im godine dali ocjenu 3,55. Glavni problemi koji muče njemačke ulagače su nedovoljna borba protiv korupcije, zatim veliko porezno opterećenje, porezni sustav i administracija, kao i nereformirana javna uprava i pravna (ne)sigurnost. Sve veći problem je i nedostatak radne snage i rast troškova rada.

- Tvrtke osjećaju izostanak reformi koje bi im olakšale poslovanje - ocijenio je Sven Thorsten Potthoff, direktor Komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:30