Pozicija na tržištu

Njemački automobilski div lani isporučio 6,28 milijuna vozila, neznatno povećanje

Prodaja sportskih terenaca poskočila je 30 posto, a električnih vozila za 60 posto, na 80 tisuća
Tvornica Volkswagena u Wolfsburgu
 Profimedia, Alamy

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) objavio je u ponedjeljak da je prošle godine isporučio nešto više automobila nego u 2018. zahvaljujući uzletu potražnje za temeljnim brendom pred kraj godine.

Još u studenome VW je zaostajao za brojem isporučenih vozila u 2018. da bi zahvaljujući skoku kineske potražnje u prosincu ipak završio godinu s povećanjem globalnih isporuka, za neznatnih 0,5 posto.

Ukupno su u 2019. isporučili 6,28 milijuna vozila.

U prosincu isporuke su na godišnjoj razini poskočile 13,8 posto, na 615 tisuća. Na kineskom su tržištu uvećane 22,2 posto.

Ukupni podaci pokazuju da je polovina vozila isporučenih u prosincu u inozemstvo otpremljena u Kinu.

Prodaja u Europi, uključujući i matičnu Njemačku, također je porasla u usporedbi sa slabim prosincem 2018. godine kada je na rezultat negativno utjecao novi standard emisija štetnih plinova WLTP i posljedično smanjena Volkswagenova ponuda.

Prodaja sportskih terenaca poskočila je 30 posto, što predstavlja povećanje za 10 postotnih bodova u odnosu na 2018. godinu.

Prodaja električnih vozila uvećana je 60 posto, na 80 tisuća, pri čemu su polovinu isporučenih vozila činila ona s isključivo električnim pogonom.

„U 2019. značajno smo ojačali našu poziciju na svjetskom tržištu, uz uvjerljivo povećanje udjela u globalnim tržištima“, ustvrdio je u priopćenju član uprave Juergen Stackmann.

Prema njegovim procjenama za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt Volkswagenov udio u svjetskom tržištu iznosi osam posto.

Da bi u potpunosti ispoštovala novu europsku regulativu i time izbjegla kazne koje se mjere u milijardama eura, kompanija mora dodatno povećati prodaju električnih automobila u novoj 2020. godini, napominje novinska agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:40