Odšteta

Njemačka vlada priprema kompenzaciju za napuštanje proizvodnje ugljena

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.1.2020. u 11:58

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.1.2020. u 11:58

German Chancellor Angela Merkel and German Finance Minister and Vice-Chancellor Olaf Scholz attend a new year's reception on January 9, 2020 at the presidential Bellevue Palace in Berlin. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
AFP

Angela Merkel i njemački ministar financija Olaf Scholz

Kompanije koje upravljaju rudnicima ugljena u Njemačkoj sastat će se početkom idućeg tjedna s predstavnicima vlade kako bi razgovarali o kompenzaciji za planirano gašenje proizvodnje, rekli su u petak izvori uključeni u pregovore.

Potom bi se u srijedu navečer kancelarka Angela Merkel trebala sastati s premijerima saveznih zemalja u kojima se proizvodi ugljen, dodaju izvori.

Njemačka vlada namjerava ugasiti proizvodnju ugljena do 2038. godine u sklopu tranzicije na čišće izvore energije.

U izvješću objavljenom početkom prošle godine vladino povjerenstvo preporučilo je da se za restrukturiranje energetske industrije izdvoji više od 40 milijardi eura.

Izvršni direktor energetskog diva RWE-a Rolf Schmitz zatražio je do 1,5 milijardi eura kompenzacije po gigavatu smanjene proizvodnje do 2022. godine.

RWE bi mogao dobiti do dvije milijarde eura kako bi pokrio troškove prekida proizvodnje ugljena, piše u petak Rheinische Post.

Vlada bi također mogla platiti odštetu radnicima koji izgube posao u vađenju lignita.

Savezne zemlje na području nekadašnje istočne Njemačke upozoravaju Berlin da bi energetska tranzicija mogla dodatno produbiti ekonomsku nejednakost između istoka i zapada. U istočnoj je Njemačkoj BDP po stanovniku još uvijek 30 posto ispod onog na zapadu Njemačke, upozorava dpa.