Samo zeleno

Njemačka izbacuju ugljen do 2038., kompenzacija za kompanije i građane 40 milijardi eura

Provede li se taj plan, bit će to to druga velika intervencija u njemački energetski sektor u deset godina
Elektrana kompanije Lausitz Energie Bergbau u Jaenschwaldeu
 Reuters / REUTERS

Njemačka će ubrzati svoj put prema smanjenju zagađenja te će najkasnije do 2038. godine zatvoriti sve svoje elektrane koje koriste ugljen, objavila je jutros posebna komisija za energetiku koju je osnovala njemačka vlada. Moguće je da će ugljen posve izbaciti već 2035. godine, kaže se u izvještaju.

Kompenzacija za kompanije i potrošače zbog očekivanih viših cijena električne energije, koje će biti posljedica gašenja elektrana, iznosit će oko dvije milijarde eura godišnje. Ukupno će tako, objavio je Reuters, za provođenje tog plana biti osigurano 40 milijardi eura pomoći za njemačke zemlje u kojima su smještene elektrane na ugljen, dok su one od vlade ranije tražile 60 milijardi eura.

Komisija predviđa da će u prvom koraku kompanije koje upravljaju elektranama, poput RWE-a, Unipera, EnBW-a i Vattenfalla, zatvoriti kapacitete od 12,7 gigawatta do 2022. godine, što znači otprilike 24 velike elektrane. Oko toga tek treba sklopiti ugovore i dogovoriti kompenzacijske mjere, a dogovore će biti uključene i elektrane koje još nisu počele s proizvodnjom struje i još se grade.

Provede li se plan ove vladine komisije, bit će to druga velika intervencija u njemački energetski sektor u deset godina, nakon odluke o zatvaranju svih nuklearnih elektrana do 2022. godine.

Njemačka se strateški odlučila da se posve prebaci na obnovljive izvore energije koji sada već čine više od 40 posto njenog energetskog miksa, te su lani po prvi puta ti izvori nadmašili ugljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:54