Usporavanje najjačeg partnera

Njemačka industrija u srpnju pala za 4,2%, ali naš izvoz još raste

Sa zemljama CEFTA-e imamo suficit od 628,4 milijuna kuna, BiH nam je treći izvozni partner
Ilustracija, radnik u tvornici Mercedes Benz-a
 Ralph Orlowski / REUTERS

Naš najveći trgovinski partner, Republika Njemačka, zabilježio je pad industrijske proizvodnje u srpnju od 4,2 posto, što pokazuju novi podaci koji govore o problemima u industrijskom sektoru te države.

Ako se takav trend, započet još od studenoga prošle godine, nastavi i u idućim mjesecima, ističu analitičari RBA, prijeti rizik od kontrakcije, odnosno pada gospodarstva, koji neće uspjeti ublažiti ni pozitivni rezultati u uslužnom sektoru. A kako je Njemačka u drugom kvartalu imala pad gospodarstva od 0,1 posto u odnosu na prvi kvartal ove godine, to bi značilo da bi s minusom u trećem kvartalu bila u “tehničkoj” recesiji. Takve su vijesti, naravno, loše za Hrvatsku jer pad i usporavanje njemačkoga gospodarstva neumitno utječe na cijelu Europu, pa i na Hrvatsku. Međutim, zanimljivo je da je unatoč padu gospodarstva u drugom kvartalu u Njemačkoj (u prvom je zabilježen rast od 0,4 posto), hrvatski robni izvoz u tu zemlju u prvih šest mjeseci ove godine bio je veći za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosio je 1,01 milijardu eura. Pritom je i uvoz bio veći za 6% te je iznosio 1,9 milijardi eura.

Raste nam i izvoz u Italiju kojoj je jako usporilo gospodarstvo, koja nam je u prvom dijelu godine bila najveći izvozni partner. U prvih šest mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine u Italiju smo izvezli 1,05 milijardi vrijedne robe, odnosno za 4,2 posto više.

Kada se gledaju sve zemlje EU, unatoč njihovu usporavanju na oko 0,35 posto rasta u prvih pola godine na kvartalnoj razini, hrvatski je izvoz porastao za 4,5 posto i iznosio je pet milijardi eura. Uvoz je još jače porastao, za čak 11%, i iznosio je 10,2 milijarde eura. Dobro je, pak, što nam raste izvoz u države CEFTA-e, koji je u prvih šest mjeseci dosegnuo 1,3 milijarde eura i bio je 17 posto viši na godišnjoj razini. Tako sa zemljama CEFTA-e imamo robni suficit od 628,4 milijuna kuna, s tim da se 56 posto razmjene odnosi na BiH u koju izvozimo roba u vrijednosti od 748 milijuna eura (BiH je treći po redu naš izvozni partner), a uvozimo 364 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:50