Spas posrnulog diva

Nijemci bi mogli pomoći svoju aviokompaniju s devet milijardi eura

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.5.2020. u 13:41

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.5.2020. u 13:41

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 22: Lufthansa and Air Berlin planes are seen at Tegel Airport on September 22, 2017 in Berlin, Germany. The city of Berlin is to hold a referendum this coming Sunday, the sam day as federal elections, over whether to continue operation of the airport. Tegel is scheduled to close once the city's new airport, BER Willy Brandt Berlin Brandenburg International Airport, opens. The new airport is years behind schedule and critics claim it will have insufficient capacity to cope with the city's needs. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)
Getty Images

Njemački zrakoplovni div Lufthansa objavio je da je u poodmakloj fazi pregovora s vladom o devet milijardi eura pomoći u koronakrizi koja bi Berlinu zauzvrat donijela 20 posto udjela u kompaniji.

Vlada bi prema prijedlogu sporazuma trebala dobiti dva mjesta u nadzornom odboru, ali puna glasačka prava koristila samo u iznimnim okolnostima, poput zaštite kompanije od preuzimanja, objavila je Lufthansa.

Plan uključuje tri milijarde kredita državne razvojne banke KfW i konvertibilnu obveznicu koja bi se mogla zamijeniti za dodatni 5-postotni vlasnički udio plus jednu dionicu u slučaju da netko pokaže interes za preuzimanje Lufthanse. U prijevozniku očekuju da će vlada uvjetovati pomoć odustajanjem od isplate dividendi i ograničenjem plaća upravi, dodajući da paket mora odobriti i Europska komisija.

Kompanija već tjednima pregovara s Berlinom o pomoći kako bi se lakše nosila s očekivanim dugotrajnim padom turističkih putovanja. Najviše razbijaju glavu nad time koliko bi kontrole trebali prepustiti državi u zamjenu za potporu.

Izvori uključeni u pregovore izjavili su da bi vladin fond za stabilizaciju gospodarstva trebao iznijeti konačni prijedlog pomoći tokom dana.

Njemački mediji objavili su sinoć kasno da je dogovor postignut, a kancelarka Angela Merkel rekla je da uskoro očekuje dogovor ali nije navela pojedinosti. U Lufthansi se nadaju da će dogovor biti postignut uskoro i osigurati im dugoročnu solventnost.