Wirecard

Netragom nestalo 1,9 milijardi €: Nekadašnja zvijezda frankfurtske burze objavila stečaj

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

25.6.2020. u 13:45

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

25.6.2020. u 13:45

(FILES) This file photo taken on September 18, 2018 shows Markus Braun, CEO of the technology and financial services company Wirecard, posing at the company's headquarters in Aschheim near Munich, southern Germany. - The CEO of scandal-hit German payments provider Wirecard resigned, as it was announced on June 19, 2020. (Photo by Christof STACHE / AFP)
AFP

Markus Braun

Njemačka financijsko-tehnološka kompanija Wirecard proglasila je u četvrtak stečaj nakon što je iz njezine bilance netragom nestalo 1,9 milijardi eura.

Nova uprava odlučila je podnijeti zahtjev na sudu u Munchenu „zbog prijetnje insolventnosti i prekomjerne zaduženosti“.

Trenutno procjenjuju trebaju li objaviti stečaj i za svoje podružnice.

Wirecard je osnovan 1999. godine u predgrađu Muenchena, na vrhuncu balona internetskih kompanija, i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom.

S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks frankfurtske burze DAX, nadmašivši po tržišnoj kapitalizaciji divove poput Deutsche Banka i Commerzbanka.

Njegov uspon protumačen je kao prodor financijsko-tehnoloških kompanija u prostor koji je dotada bio rezerviran samo za tradicionalne zajmodavce.

Njegova je tržišna vrijednost na vrhuncu iznosila 28 milijardi eura a danas je postao prva tvrtka uvrštena u indeks DAX koja je propala.

Skandal je izbio nakon što ih je revizor Ernst & Young prošlog tjedna upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

U priču su se uključile dvije banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o Wirecardovim računima krivotvoreni i da njemačka tvrtka nije njihov klijent.

Ured državnog tužitelja u Munchenu pokrenuo je istragu protiv izvršnog direktora Markusa Brauna zbog sumnje da je krivotvorio podatke i manipulirao tržištem.

Iz ureda su u međuvremenu poručili da će razmotriti i druga moguća kaznena djela.

I prije objave vijesti o stečaju frankfurtska burza obustavila je trgovinu Wirecardovim dionicama koje su od prošlotjedne objave revizorskog izvješća oslabile više od 90 posto.