Zabrinjavajuća situacija

'Nema stana ispod 500 eura, a ljude se izbacuje čim stignu turisti'

Stanovi se u ljetnim, čak i već od uskrsnih blagdana, rentaju strancima za višestruko veće iznose nego što to klasični podstanari mogu platiti za jedan mjesec najamnine
 Paun Paunović / HANZA MEDIA

Dok se jednima smiješi turistička sezona, drugima samo što suze ne navru na oči. Ovi potonji su naravno splitski podstanari koji posljednjih godina, negdje u ovo doba, počinju strahovati hoće li ih najmodavac izbaciti iz stana unatoč tome što uredno podmiruju sve račune, što su potpisali ugovor (jer tko zna koliko je on čvrst) i što nije bilo primjedbi na njihovo podstanarsko ponašanje.

No, praksa je pokazala da su eurići iz džepova turista "vrjedniji" od naših kuna, pa se stanovi u ljetnim, čak i već od uskrsnih blagdana, rentaju strancima za višestruko veće iznose nego što to klasični podstanari mogu platiti za jedan mjesec najamnine.

Oglasi stanova na "dugoročno" prava su atrakcija, a svaka imalo realna i pristojna ponuda brzo nestane s weba.

- Imam više od 200 upita preko inboksa i tridesetak poziva u rekordnom roku, pa se ovim putem ispričavam svima kojima nisam stigla odgovoriti. Stan sam upravo iznajmila. Želim vam svima puno sreće u pronalasku stana! - poručuje jedna stanodavka na društvenim mrežama u grupi za dugoročni najam stana u Splitu i okolici. Stan je na Sućidru, čini se uredan, dvosobni, a iznajmljivao se za 3000 kuna plus režije za struju i vodu. Realno gledajući, prava prilika jer su takvi stanovi, i to uredni, za takvu cijenu zaista rijetkost.

Oni koji su u potrazi za stanom imaju raznorazna iskustva s terena.

- Ma, odustajem od traženja u Splitu! Nas je petero u obitelji i moramo se seliti iz podstanarskog stana jer ga vlasnici žele rentati turistima, a potraga za novim je nemoguća. Cijene idu u nebo, a nas kao veliku obitelj gledaju sa zebnjom. Pošteni stan ne možete naći ispod 500 eura - iskustvo je jedne podstanarke koja je skrenula fokus na okolicu Splita, pa je tako naišla na oglas za lijepo uređen stan u Vranjicu za 400 eura i to na duži rok.

Društvene mreže pune su zajedljivih komentara za mnoge stanove koje vlasnici daju u najam po bezobrazno visokim cijenama, a djeluju kao da su "sređeni" prije više desetljeća.

- U ovom te guše tapeti od prije 40 godina i ovi zidni koji ne dišu. A namještaj ko iz teške provincije di su se pleli miljetići. Božemiprosti.... i za to bi 400 eura. Možda da je mukte, ali bi i onda čovik razmislio zbog ove starudije - kritika je na jedan dvosobni stan na Lokvama od 50 kvadrata koji se davao u dugoročni najam za 400 eura plus režije.

Zaista djeluje sumorno, s namještajem iz doba socijalizma. Netko je, ne znamo je li u pravu ili ne, dodao kako vlasnik stana prodaje ormar iz blagovaonice za 2000 kuna, opisujući ga kao "jako staro - 60 godina".

Jedna korisnica društvene mreže svjedoči o svom iskustvu:

- Iznajmljuje se stan na Brdima "dugoročno", u privatnoj kući, od 80 kvadrata. Otišli ga pogledati, sve super, žena se čini ok, mi isto ok. Bili nas dvoje i još dva momka. Da će nam se vlasnica još javit jer će neki isto pogledati stan. Zovem ja nju danas u podne i kaže ona meni: "Još razmišljam. Mi smo ozbiljna obitelj. Ja bi nekog mlađeg ako budemo odlučili da izađe vani ranije. Lakše je izbaciti mlađe iz stana nego neku obitelj." Mislila sam da nas ništa ne može iznenaditi, znači prednost imaju oni koji će platiti, a neće biti u stanu. Ona razmišlja o izbacivanju, a nije još nikog ni primila - ogorčeno je napisala.

Druga navodi kako su podstanari nezaštićeni bez ugovora. Mnogi stanodavci ne prijavljuju podstanare, ne plaćaju porez, a najteže je studentima koji su unaprijed osuđeni na kratak rok boravka u splitskim stanovima apartmanima.

- To su samo naši studenti, njih možemo utrpati u bilo što. Nemaju velikog izbora, fakultet je u Splitu. I, naravno, bez ikakve prijave. Jadni student će morati dati novac u vjetar agenciji u vrijednosti jedne stanarine i jednu stanarinu akontacije i vjerovati na riječ iznajmljivaču bez ikakva ugovora. I to sve u stanu koji je preskup za njihove studentske prilike, a sređen je tip-top za turiste. Ili pak druga krajnost, stan je jad i bijeda za velike novce, pa pitamo stanodavce bi li oni svoje dite poslali da studira u njemu - komentira jedna tražiteljica stana. Problem imaju i strani studenti kojih je sve više u gradu. Možda će im biti lakše jednog dana kada steknu visoku stručnu spremu jer je to bio uvjet kandidatima za stan koji je nedavno bio oglašen.

Da ponuda stanova na tržištu nekretnina nikad nije bila gora, potvrđuju nam iz agencije "Anastazia nekretnine".

- U ponudi jedva da ima stanova na duže vrijeme, a kada se nešto pojavi, nestaju tolikom brzinom da ne možete vjerovati. Potražnja za takvim stanovima je ogromna. Traže obitelji, samci, studenti, svi, no nema ih toliko na tržištu. I cijene su znatno veće nego prije nekoliko godina. Ne možemo ni govoriti o prosjeku jer se sve uspije iznajmiti ako je na duži rok, neovisno o kvartu.

No, ipak se tu i tamo nešto povoljno pojavi. Evo, sad smo iznajmili odličan, komforan stan na Pujankama za 300 eura - kažu Slobodnoj Dalmaciji iz ove agencije kojoj se mnogi obraćaju nadajući se da će tako dobiti informaciju o najnovijoj ponudi iz prve ruke.

Kada su u pitanju ugovori između najmodavca i najmoprimca, sve ovisi o vlasniku stana.

Agencije samo spajaju dvije strane, a na gazdi je da odluči kako će urediti odnose. No, preporuka je svakako tražiti ugovor i prijavu, ako ste odlučiti živjeti u tom stanu na duže vrijeme. Evo, dok ovo čitate, na oglasnicima vlada "najezda" stanova na kratki rok, samo mjesec, dva. Super su sređeni, neki čak i luksuzni, pa ako imate viška novca, zaglumite turiste, a poslije možete i u šator.

Potpišite peticiju

Na razini Europske unije okupili su se stručnjaci i aktivisti koji inicijativom 'Stanovanje za sve' pozivaju građane da se potpisom peticije housingforall.eu uključe u rješavanje problema stambene politike. Nedostatak javnih stanova i javnih stambenih politika dovodi do toga da smo u Hrvatskoj u potpunosti prepušteni tržištu koje nema mandat brinuti se o stambenim potrebama, već samo o kratkoročnim profitima - napominju iz inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:38