Kreće obnova

Nekadašnji splitski turistički biser konačno je prodan Adris grupi za 324 milijuna kuna

Na prodaju se čekalo četiri godine, koliko na Trgovačkom sudu u Splitu traje stečajni postupak "Adriatica"
 Paun Paunovic / CROPIX

Prodaja hotela "Marjan" Adris grupi znači da će taj nekadanji turistički biser na Zapadnoj obali zablistati punim sjajem!

Jer nema razloga ne vjerovati da će u sljedećim godinama, nakon rekonstrukcije i uređenja, postati ponos te rovinjske grupacije, kao što su to danas dubrovački hotel "Hilton Imperial" i rovinjski "Grand Park", koji je otvoren u travnju ove godine i u koji je uloženo 1,5 milijardi kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Zato, kada je u utorak, u ponoć s jednom ponudom Adris grupe od 324.046.698 kuna na Fini završila javna elektronička dražba hotela "Marjan", mogli smo reći samo – napokon! Jer na prodaju se čekalo četiri godine, koliko na Trgovačkom sudu u Splitu traje stečajni postupak "Adriatica", u čijem je portfelju taj nedovršeni objekt na Zapadnoj obali.

Grupacija iz Rovinja se dobro načekala kako bi joj se omogućilo da u Splitu uloži veliki novac. Zato smo joj jučer iskreno čestitali na uspješno provedenoj kupnji i zaželjeli da dovršetak transakcije prođe u što kraćem roku.

Jer kupoprodajni postupak tek treba dovršiti. Podsjetimo da je u slučaju "Dalmacijavina", čiji se stečaj vodi na istom sudu, kupcu Marinku Zadri, hrvatskom kralju šećera, nakon održane uspješno dražbe trebalo više od godinu dana da uđe u posjed vrijedne imovine.

No, vratimo se stečaju "Adriatica", kada se sudac koji vodi taj predmet ovaj tjedan vrati s godišnjeg odmora, na stolu bi ga već mogao dočekati dnevnik javnog nadmetanja koji šalje Fina, a temeljem kojeg će sudac u idućem razdoblju donijeti rješenje o dosudi hotela Adris grupi. Ante Gabelica, stečajni upravitelj "Adriatica", kaže da će biti potrebno više mjeseci prije nego što kupac dobije papir temeljem kojeg će se moći uknjižiti kao novi vlasnik poznatoga splitskog hotela.

Vojko Bašić / HANZA MEDIA
Hotel Marjan

Za Adris grupu sada imamo bezbroj pitanja o budućnosti hotela "Marjan", među kojima je i visina iznosa koji će se investirati u obnovu.

– Pričekajmo da zakonom propisani postupak bude okončan, nakon čega ćemo moći govoriti o pojedinostima obnove hotela. Zasad vam možemo reći jedino to da nismo krili svoje ambicije. "Adris" je ozbiljan investitor. Sigurni smo da će Split dobiti hotel kakav zaslužuje ovaj prelijepi hrvatski grad – kazao nam je Predrag Grubić, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe.

U ovome trenutku o planovima te velike grupacije za Split možemo znati tek ono što je u lipnju objavila na svojoj internetskoj stranici:

– Do 2023. godine u turistički dio, "Adris" će uložiti više od dvije milijarde kuna, čime će 95 posto hotelskih kapaciteta biti na najvišoj razini ponude. Uz ulaganja u Rovinju, Vrsaru, Zagrebu i Dubrovniku, u planu su i ulaganja u Splitu, rastućem i prepoznatljivom hrvatskom turističkom odredištu.

Zbog prodaje su zadovoljni i bivši radnici propaloga splitskog poduzeća "Adriatic", a njihov predstavnik Ante Ledenko ističe:

– Adris grupi kao kvalitetnom ulagaču želimo da napravi izvrstan hotel te podmiri naša potraživanja od dva milijuna eura, kao što je to i pismeno obećala svakom radniku pojedinačno. Prema nama se treba ponašati kao prema partnerima, a ne kao prema faktorima koji koče ulaganja.

Ulazak Adris grupe također znači da odavno utihnulo gradilište hotela neće još dugo biti crna točka grada Splita. Još 2012. godine zatvorila ga je građevinska inspekcija, jer je njegov vlasnik Željko Kerum odstupao od glavnog projekta. Od tada je taj prostor bez zadovoljavajuće fizičke i tehničke zaštite i nije osvijetljen. Zbog toga na gradilište već godinama gotovo neometano ulaze beskućnici, stranci i drugi znatiželjnici, koji se tamo izlažu riziku zbog nedovršenosti objekta i brojnih razbijenih stakala...

Da se radi o velikom problemu svjedoče pisana upozorenja iz policije, te gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo koji ističe kako oštećene ploče na pročelju hotela ugrožavaju sigurnost prolaznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:02