Njemački koncern

'Ne tražimo aktivno novu lokaciju!' Šef proizvodnje VW stao na loptu oko nove tvornice

Turska je otpočetka konkurirala iz dva razloga: veličina tržišta i jeftina radna snaga
Andreas Tostmann, šef proizvodnje u koncernu Volkswagen
 REUTERS

Kako su spekulacije o potencijalnim novim lokacijama Volkswagenove tvornice na jugoistoku Europe uzele maha, jučer se oglasio i Andreas Tostmann, šef proizvodnje u koncernu Volkswagen, govoreći da VW u ovom trenutku ne razmatra nove lokacije za pogon vrijedan 1,5 milijardi eura.

- Pratimo razvoj situacije. Planovi za Tursku trenutno su na čekanju. U ovom trenutku ne tražimo aktivno alternativne lokacije – kazao je za Reuters Tostmann.

Tvornici su Nijemci namjeravali graditi u Turskoj, no odluku o tome stopirali su početkom mjeseca zbog turske vojne ofenzive u Siriji. Obradovalo je to ostale konkurente Srbiju, Bugarsku, Rumunjsku, i po novom Hrvatsku.

Da se i Hrvatska priključila utrci za VW pogon, neslužbeno se doznalo jučer, nakon sastanka Petera Altmaiera, njemačkog ministra gospodarstva i energetike, i njegova hrvatskog kolege Darka Horvata.

Iako u kratkoj izjavi Tostmann nije demantirao da utrka i dalje traje, čini se, da ipak od Turske nisu sasvim odustali. Makroekonomist Goran Šaravnja smatra da je otpočetka Turska konkurirala iz dva razloga:

- Očigledno je da kriteriji VW-a otpočetka bili veličina tržišta i jeftina radna snaga, što Turska zadovoljava. Međutim, ono što im nedostaje, a Hrvatska ima, jest politička i makroekonomska stabilnost, kazao je.

\u0000

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:49