Nastavak neobičnog trenda

Ne nasjedajte, nije obvezno! Poduzetnici još uvijek primaju sumnjive 'službene' uplatnice

Evo, samo sam vam htio javiti da ne nasjednu i drugi ljudi, ako sam ja već nasjeo - kaže obrtnik
Ilustracija
 Damir Krajac / CROPIX

- Evo, samo sam vam htio javiti da ne nasjednu i drugi ljudi, ako sam ja već nasjeo - upozorio je Mihael, vlasnik obrta za restauraciju namještaja iz Vrbovca, na čiju je adresu došla ponuda za upis u poslovni registar imena GospodarskiRegistar.hr s uplatnicom od 400 kuna.

Kao novopečeni obrtnik nije znao, u brdu ostalih uplatnica, da ovu ne mora platiti, priznaje nam. Upravo to neiskustvo iskorištava nekolicina domaćih kompanija koja nudi upise u poslovne registre, prešućujući da upis i uplata nisu obvezni, kao što je Jutarnji list već i prije upozoravao.

Uplatnice i sadržaj pisma ostavljaju jak dojam da je riječ o novoj obvezi za poduzetnike. Teško razumljivi tekst oponaša službenost, potkrijepljen raznim člancima zakona, u kojem se pozivaju na “Opće uvjete”. Dodatni pritisak stvara i formulacijom da je moguće platiti i “po isteku roka od 8 dana, međutim, tada naknada za upis iznosi 1200 kuna”. Poduzetnik, naravno, u strahu od tri puta veće cijene, pristaje platiti upis od 400 kuna u roku od osam dana iako to nije obvezan učiniti.

Privatna arhiva
Ponuda za upis u neobvezni poslovni registar formulirana tako da ostavlja dojam da je riječ o novoj obvezi za poduzetnike

Tako je donedavno poduzetnicima nuđen upis u “eRegistar.hr”, Elektronički registar gospodarstvenika, iza kojeg stoji privatna tvrtka Dora poslovno savjetovanje j.d.o.o. iz Zagreba. Neobično je da je ta poslovna shema uzela takvog maha, a još uvijek nije nađen način da se tome stane na kraj.

Na samoj web-stranici GospodarskiRegistar.hr stoji da se tu “na jednom mjestu nalaze svi poslovni subjekti”. Međutim, detaljnijim pregledom, ni pod jednom kategorijom nije upisan niti jedan poslovni subjekt. Prema javno dostupnim servisima, iza te web stranice stoji tvrtka Gospodarski popis d.o.o., vlasnika s prebivalištem u zagrebačkom naselju Špansko, koja je osnovana krajem prošlog mjeseca i nema zabilježene prihode. Kontakt broj naveden na stranici nije dostupan.

'Hrvatska obrtnička komora kontinuirano na svim svojim kanalima upozorava obrtnike o neobaveznosti upisa u bilo kakve poslovne adresare'

Iz Hrvatske obrtničke komore kažu da su upoznati s tom praksom.

"Iste su najčešće sročene kao da je upis u takvu bazu podataka obavezan. Zapravo se radi o ponudi objave podataka poduzetnika u komercijalnim adresarima uz plaćanje naknade za objavu. Naglašavamo da se ne radi se o obvezi nego o ponudi koja se može prihvatiti ako obrtniku objava podataka u navedenom registru odgovara", upozoravaju.

"Pozivamo obrtnike/ce da pažljivo i u cijelosti prouče ponude prije potpisivanja ili plaćanja, jer istu potpisuju u okviru svoje profesionalne djelatnosti kada su dužni postupati s povećanom pažnjom (pažnjom dobrog stručnjaka). U slučaju nepotpunog razumijevanja ponude i onoga što se nudi, svakako se mogu obratiti stručnoj osobi za pomoć. Savjetodavna služba Hrvatske obrtničke komore je na raspolaganju - pozivom na broj telefona 072 000 026 ili elektroničkom poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 22:43