Ring supersila

Nastavlja se obračun, Azimov poručio Kohorstu: Rusi će spasiti Agrokor ako SAD nema novca!

Nastavlja se rusko-američki obračun oko koncerna
Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Aizmov
 Biljana Gaurina / Hanza Media

Odgovarajući na istup W. Roberta Kohorsta, veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, Anvar Azimov, ruski veleposlanik, jučer je poručio američkom kolegi da će ruske banke spasiti Agrokor ako američke banke nemaju novca.

Podsjetimo, Kohorst je u srijedu rekao da nijedna grupacija u Agrokoru ne bi smjela imati više od 10 posto glasačkih prava u toj kompaniji, a Azimov mu je odgovorio da “nije dobro za veleposlanika da daje savjete o tom pitanju”.

- Mi iz Rusije to nikada ne činimo. Ja sam profesionalac i to znam, a on nije profesionalni diplomat nego biznismen. Stoga smatram da pokušava učiniti pritisak ili se umiješati. Neka dođu američke banke i spase Agrokor. No, one to ne čine. A ruske su banke spremne to učiniti. Siguran sam da će one stabilizirati situaciju, one imaju resurse, potencijal i ekspertizu - ustvrdio je Azimov nakon gospodarskog foruma Zagreb - Sankt Peterburg. Pritom je naglasio da je Sberbank “spreman odigrati vrlo pozitivnu, konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu” te je pozvao “unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke”.

Tako se nastavlja i geopolitička bitka oko Agrokora u kojoj se veleposlanici jedne i druge zemlje, sasvim u maniri Donalda Trumpa i Vladimira Putina, na prilično neprimjeren i skandalozan način upliću javno u probleme najvećega hrvatskog koncerna. Kroz to vrijeme i dalje traju pregovori u kojima američki fondovi Knighthead Capital Management i Monarch, kreditori roll up kredita, traže kamatu iznad deset posto za produljenje tog kredita i nakon 10. srpnja. Tome se, naravno, oštro protive Sberbank, dobavljači, ali i dva velika roll up kreditora, Zagrebačka banka, pa čak i ruska VTB banka.

Čitavu situaciju otežava to što Adris grupa i Alca ne popuštaju u osporavanju tražbina imatelja obveznica, s tim da Adris traži da im se naplati 40 posto, oko 800 milijuna kuna kredita, a Alca otpis 100 posto regresne mjenice od 130 milijuna kuna. Tu je zanimljivo da su Adris i Alca odustali od osporavanja dijela tražbina Zagrebačke banke i Erste banke u dijelu u kojem su te dvije banke predočile dokaze o svom udjelu u roll up kreditu, a imatelji obveznica odbijaju dati takve potvrde sudu i Adrisu. Vjerojatno je razlog tome što dio imatelja obveznica ne želi odati svoje financijske pozicije, već ih zastupa zajednički agent, a upravo zato je Adris osporio njihove tražbine.

Novinarima je jučer potvrđeno da bi se nagodba vjerovnika trebala napisati i poslati na sud idući petak, no veliko je pitanje što će ta nagodba sve sadržavati. No, prema izjavama ruskog veleposlanika, čini se da su ruske banke ipak spremne prihvatiti izazov i u slučaju da kamata za produljenje roll up kredita bude prevelika u roku od šest mjeseci pronaći sredstva za refinanciranje tih 1,06 milijardi eura, što bi spasilo Agrokor i bio bi izbjegnut stečaj.

Inače, Agrokor je jučer objavio nove procjene vrijednosti kompanija unutar koncerna prema kojima će se računati naplata i otpis potraživanja. Prema njima, ukupna vrijednost Agrokora, uključujući i tvrtke izvan Hrvatske, iznosi oko 2,5 milijardi eura, dok je vrijednost tvrtki u Hrvatskoj oko dvije milijarde eura. Ukupan dug Agrokora, pak, iznosi 58 milijardi kuna (ako se aktiviraju jamstva taj iznos se penje na više od 130 milijardi kuna), a glasat će moći vjerovnici s oko 27 milijardi kuna tražbina. Procjena je rađena na osnovi izračuna procijenjene operativne dobiti uvećane za prosječni multiplikator za određenu industriju prilikom sličnih kupoprodajnih transakcija te na osnovi poslovnih projekcija u srednjoročnom periodu. Međutim, u tu kalkulaciju nisu uračunate vrijednosti netemeljne imovine, kao i još neki drugi troškovi, tako da procjena vrijednosti Agrokora još uvijek nije konačna.

Sukladno tim procjenama, vrijednost Jamnice je 494 milijuna eura, Leda 280 milijuna eura, Konzuma 209 milijuna eura, Belja 276 milijuna eura, Zvijezde 78 milijuna eura, Vupika 57 milijuna, te PIK Vinkovaca 42 milijuna eura. Vrijednost Mercatora procijenjena je na 880 milijuna eura, ali kad se od toga oduzme gotovo toliko kredita, a doda vrijednost netemeljne imovine, vrijednost Mercatora je u stvari od 100 do 150 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:27