Jačanja suradnje s Indijom

'Naše potrebe su velike i pozivam hrvatske kompanije da tu iskoriste svoju priliku'

Predsjednica je kazala i da povećanje gospodarske suradnje ima velike mogućnosti posebice u IT sektoru, brodogradnji, farmaceutici te transportu, posebice preko Luke Rijeka
Kolinda Grabar Kitarović, Rama Natha Kovinda
 Ronald Gorsic / CROPIX

Mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Indije su velike, posebice u sektoru IT industrije, turizma, poljoprivrede, tekstilne i kožne industrije, farmaceutike, energetike i obrane, istaknuto je u srijedu na Hrvatsko-indijskom poslovnom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Forum je organizirao HGK u suradnji s Veleposlanstvom Indije u Hrvatskoj i indijskim komorama ASSOCHAM, CII i FICCI, u povodu službenog posjeta predsjednika Republike Indije Ram Nath Kovinde Hrvatskoj.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako Hrvatska iz godine u godinu bilježi stalan porast dolazaka i noćenja indijskih turista pa je tako Hrvatsku prošle godine posjetilo gotovo 20 puta više turista nego 2011. godine. "Voljela bih kada bi i gospodarska suradnja naših država bilježila takav rast", rekla je Grabar-Kitarović, dodavši da je Hrvatska zemlja velikih razvojnih potencijala.

Zagreb, 270319.
Hrvatska gospodarska komora, Rooseveltov trg.
Hrvatsko-indijski poslovni forum, koji je prigoda za povezivanje gospodarstvenika dvije zemlje s fokusom na podrucja energetike, IT sektora, prehrambene industrije te turizma.
Na fotografiji: Rama Natha Kovinda, Kolinda Grabar Kitarovic, Luka Burilovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Rama Natha Kovinda, Kolinda Grabar Kitarović, Luka Burilović

U Hrvatskoj i domaći i strani ulagači imaju isti tretman, a radi povećanja izravnih domaćih i stranih ulaganja te povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kontinuirano se unaprjeđuje zakonodavni okvir za poticanje ulaganja, kazala je Grabar-Kitarović i pozvala indijske gospodarstvenike da istraže hrvatske investicijske komparativne prednosti i poticajne mjere koje promiču ulaganja.

Predsjednica je kazala i da povećanje gospodarske suradnje ima velike mogućnosti posebice u IT sektoru, brodogradnji, farmaceutici te transportu, posebice preko Luke Rijeka.

"Sektor obrambene industrije također može postati područje veće suradnje između Hrvatske i Indije", rekla je te dodala kako je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen domaćim opremom, a naše tvrtke iz tog sektora su prepoznate kao vrlo kvalitetne u svijetu.

Rekla je i kako bi je radovalo potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Indije i Europske unije te u tom kontekstu izražava nadu kako će se ponovno pokrenuti pregovori o tom sporazumu koji bi, uz postojeće bilateralne ugovore o gospodarskoj suradnji, osigurao dobar pravni okvir za daljnji razvoj gospodarske suradnje Hrvatske i Indije.

Predsjednik Republike Indije Ram Nath Kovinda također je ocijenio da postoje velike mogućnosti za jačanje gospodarskih odnosa dviju zemlja, posebice u područjima tehnologije, farmaceutike, turizma, infrastrukturnih projekata, energetike, obrane.

"Naše potrebe su velike i pozivam hrvatske kompanije da tu iskoriste svoju priliku", poručio je.

Predsjednik HGK Luka Burilović je iznio podatke da je Hrvatska trgovinska razmjena s Indijom prošle godine jedva premašila 160 milijuna dolara, a izvoz u Indiju je smanjen 23 posto, na tek 13 milijuna dolara. "To je doslovce kap u moru, u usporedbi s potencijalom koji postoji", istaknuo je.

Zagreb, 270319.
Hrvatska gospodarska komora, Rooseveltov trg.
Hrvatsko-indijski poslovni forum, koji je prigoda za povezivanje gospodarstvenika dvije zemlje s fokusom na podrucja energetike, IT sektora, prehrambene industrije te turizma.
Na fotografiji: Luka Burilovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Veliki prostor za poboljšanje suradnje, kako je naveo, postoji u tradicionalnim sektorima poput tekstilnog, kožnog, poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno kave i duhana. S obzirom na potražnju Indije za energijom i okretanje prema obnovljivim izvorima energija, prilike se otvaraju i u području energetike, kazao je te dodao da ga posebice veseli veliki odaziv poduzetnika na današnji Forum.

Danas je s nama stotinjak hrvatskih i oko 30 indijskih tvrtki što pokazuje da postoji veliki interes za poboljšanje gospodarske suradnje, ustvrdio je Burilović.

U sklopu Foruma potpisani su sporazumi o suradnji između HGK i Udruženja trgovinskih i industrijskih komora Indije (ASSOCHAM), Konfederacije indijskih industrija (CII) i Federacije indijskih trgovinskih i industrijskih komora. To će, kako je rečeno, olakšati domaćim i indijskim kompanijama pronalazak izlazak na nova tržišta i pronalazak kvalitetnih partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:11