Raste potražnja

Nakon stanova, u najvećem gradu na obali dramatično porasle cijene kuća, gotovo 10 posto

Stanovi su u studenome bili jeftiniji od kuća samo u Poreču, u kojem se za kvadrat stana u prosjeku tražilo 2003 eura
Ilustracija
 Goran Sebelic / CROPIX

S porastom cijena stanova u brojnim je hrvatskim gradovima porasla potražnja za kućama, pa su slijedom toga porasle i njihove cijene. Najveći godišnji rast vrijednosti kuća, 9,5 posto, u studenom je zabilježen u Splitu, a najveće poskupljenje stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježeno je u Umagu i iznosi 8,8 posto.

Kupnja stana najčešće zahtijeva veće financijske napore nego kupnja kuće jednake površine s uključenom okućnicom, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su da je tijekom studenog razlika u njihovim oglašavanim cijenama u prosjeku iznosila 21,5 posto.

Postotak

Razlika u cijenama posebno je izražena u Opatiji, gdje se za četvorni metar stana u prosjeku tražilo 3147 eura, a za kuće 910 eura manje. Vrijednosti tamošnjih kuća na godišnjoj su razini porasle tek za 0,9 posto, a cijene stanova za 6,8 posto.

Stanovima u Zagrebu, za čije se kvadrate u prosjeku tažilo 2063 eura, tražene su cijene na tom oglasniku porasle za 8,3 posto, a tražene cijene kuća za 6,2 posto. Razlika u cijenama njihovih kvadrata tijekom studenog je iznosila 724 eura, odnosno 35 posto. U jednakom su se postotku razlikovale i cijene u Varaždinu. Za kvadrat tamošnjih stanova tražilo se 1160 eura, a za kuće 412 eura manje.

Velika razlika, od čak 43,3 posto, zabilježena je u gradu Bjelovaru, gdje su stanovi oglašavani po cijeni od 756 eura po kvadratu, a kuće 327 eura jeftinije. Među najtraženijim gradovima za kupnju kuće ili stana u studenom se našao i Osijek. Razlika od 37,2 posto zabilježena je u Osijeku, u kojem su stanovi oglašavani po prosječnoj cijeni od 967 eura dok se za kvadratni metar kuće tražilo 360 eura manje. Najniže cijene tamošnjih kvadrata na oglasniku Crozilla.com trenutno imaju stari dvorišni stanovi, koji su, bez obzira na lokaciju, oglašavani od tek 300-tinjak eura po kvadratu naviše.

Nekretnine u Senju

U Slavonskom Brodu kuće su bile samo 98 eura po kvadratu jeftinije od stanova, čija je tražena cijena u prosjeku iznosila 773 eura. U najskupljem gradu, Dubrovniku, za četvorni metar stana u prosjeku se tražilo 3650 eura, a za kuće tek 23 eura manje. Uz Dubrovnik i Opatiju, među skupljima je i dalje Split s cijenom stana od 2915 eura po kvadratu i 269 eura jeftinijim kućama. Cijene kvadrata zadarskih stanova u prosjeku su iznosile 2266 eura, a kuće su bile 621 euro jeftinije. Senjskim je stanovima prosječna cijena oglašavana po 1487 eura po četvornome metru, a vrijednosti tamošnjih kuća bile su 225 eura niže. Stanovi su u studenom, na tom oglasniku, bili jeftiniji od kuća samo u Poreču, u kojem je razlika iznosila samo 16 eura, a za četvorni se metar stana u prosjeku tražilo 2003 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:26