Ulagači čekaju izvješća

Nakon jako dobrog tjedna na Burzi, analitičari ne vjeruju da će i ovaj biti tako dobar

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 2,35 posto, na 1.833 boda, dok je redovni promet dionicama iznosio je samo 19,7 milijuna kuna, milijun više nego tjedan dana prije
Zagrebačka burza
 Siniša Sunara / CROPIX

Nakon snažnog rasta prošloga tjedna, na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje stagnacija Crobex indeksa, a u fokusu investitora i dalje će biti objava polugodišnjih financijskih izvješća kompanija.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, u ponedjeljak očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 2,35 posto, na 1.833 boda, dok je Crobex10 ojačao 2,48 posto, na 1.062 boda. Oba indeksa dosegnuli su prošloga tjedna najviše razine od 21. lipnja.

Među sektorskim indeksima najviše je porastao Crobexindustrija, za 2,45 posto, a pratio ga je Crobexkonstrukt, s rastom od 2,3 posto. Najviše je, pak, pao Crobextransport, za 3,9 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna samo 19,7 milijuna kuna, milijun više nego tjedan dana prije. No, u blok transakcijama sa četiri izdanja ostvareno je još 46 milijuna kuna, pri čemu najviše, 21,5 milijuna kuna, dionicom Medike.

„Prošli tjedan bio je jako dobar na domaćem tržištu. Indeksi su rasli četiri dana u tjednu, pri čemu je Crobex ostvario dobitak od 2,3 posto, što je njegova najbolja tjedna izvedba u ovoj godini”, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerksiche banci.

Kako dodaje, prošlotjedno trgovanje obilježio je i rast prometa, ponajviše zahvaljujući objavi financijskih rezultata kompanija za drugo tromjesečje. Prosječni dnevni promet, zajedno s blok transakcijama, premašivao je 13 milijuna kuna, što je njegova najviša razina još od veljače ove godine, navodi Augustinović.

„Dobri poslovni rezultati kompanija bili su prošloga tjedna nagrađeni rastom cijena dionica i pojačanim prometom. Glavni pokretač zbivanja na burzi početkom ovoga tjedna ponovno će biti financijska izvješća kompanija, a krajnji rok za njihovu objavu je utorak”, zaključuje Augustinović.

Najveći promet, 3,7 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, kojoj je cijena skočila 4 posto, na 156 kuna.

S prometom od 2,4 milijuna kuna po likvidnosti je slijedila povlaštena dionica Adris Grupe, pri čemu je poskupila 2,6 posto, na 436 kuna, nakon objave poslovnih rezultata.

Promet veći od 2 milijuna kuna ostvaren je prošloga tjedna i dionicom Zagrebačke banke, pri čemu joj je cijena skočila 5 posto, na 63 kune.

Neuobičajeno velik promet, 1,95 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicom Zagrebačke burze, a cijena joj je skočila 30 posto, na 13 kuna.

Promet veći od milijun kuna ostvaren je i dionicama Valamar Riviere te Podravke. Pritom je cijena Valamara porasla za 1,5 posto, na 40,20 kuna, a Podravke za 5 posto, na 334 kune.

Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 8,4 posto, ističe se dionica Ericssona Nikole Tesle, dok je među najvećim gubitnicama bila dionica Atlantske plovidbe, s padom cijene za 3,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:53