Optimizam investitora

Nakon četiri tjedna pada, dolar je ojačao prema košarici valuta

Dolarov indeks prošlog je tjedna ojačao 0,7 posto, a američka valuta ojačala je i u odnosu na euro
Ilustracija
 / Profimedia, Panthermedia

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna porasla prvi put nakon četiri tjedana pada jer je nada ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine potaknula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 96,35 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio 1,15 posto, na 109,75 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,9 posto, na 1,1365 dolara.

Nakon što je tjednima bio pod pritiskom zbog signala iz američke središnje banke da će biti strpljiva i fleksibilna po pitanju kamata, dolar je prošloga tjedna zabilježio prvi tjedni dobitak od polovice prosinca prošle godine.

Ojačala sklonost prema riziku

To se zahvaljuje rastu sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama nakon naznaka napretka u trgovinskim pregovorima između Washingtona i Pekinga. U petak je Bloomberg izvijestio da je Kina spremna povećati uvoz iz SAD-a u ukupnoj vrijednosti od 1.000 milijardi dolara kako bi svoj golemi trgovinski suficit sa SAD-om do 2024. godine spustila na nulu.

Ta je vijest uslijedila dan nakon izvješća Wall Street Journala da ministar financija SAD-a Steven Mnuchin razmatra ukidanje nekih ili čak svih nedavno uvedenih carina na kineske proizvode i da bi to predložio kineskim dužnosnicima u nastavku trgovinskih pregovora 30. siječnja.

Premda je kasnije ministarstvo financija poručilo da Mnuchin nije tako nešto predložio, analitičari kažu da se čini da pregovori dobro napreduju. Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Zamjenik kineskog premijera Liu He boravit će u Washington 30. i 31. siječnja, kada će se nastaviti pregovori između dvije zemlje na višoj razini od one u pregovorima početkom ove godine.

Sve manje vjerojatno da će ECB podići kamate

Premda je sve jasnije da Fed u ovoj godini neće nastaviti s agresivnim povećanjem kamata, nakon što je lani kamate povećao u četiri navrata, euro ne uspijeva ojačati jer je sve manje vjerojatno i da će Europska središnja banka (ECB) zaoštriti monetarnu politiku. ECB je lani okončao dio poticajnih monetarnih mjera i nedavno poručio da bi u drugoj polovici ove godine mogao povećati kamatne stope.

No, s obzirom na usporavanje rasta gospodarstva eurozone i nisku inflaciju, većina trgovaca očekuje da će ECB i u 2019. godini voditi popustljivu monetarnu politiku. Po očekivanjima tržišta, vjerojatnost da ECB podigne kamatne stope u ovoj godini trenutno je manja od 50 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:43