Širenje poslovanja

Nakon akvizicije SKB banke OTP želi doseći više od četvrtine udjela na slovenskom tržištu

U 2018. godini udio OTP-a na slovenskom tržištu po ukupnoj imovini iznosio je osam posto
Ilustracija, poslovna zgrada OTP
 Vojko Basic / CROPIX

Nakon što je lani kupila slovensku SKB banku, bivšu podružnicu francuske Societe Generale, mađarska bankarska grupacija OTP planira daljnje širenje na slovenskom financijskom tržištu, na kojemu želi dostići više od četvrtine udjela, kazao je u srijedu u Ljubljani direktor OTP-a Sandor Csanyi.

Na konferenciji za novinare Csanyi je potvrdio interes OTP-a da dosegne od 25 do 30 posto udjela na slovenskom bankarskom tržištu, bilo organskim rastom, bilo preuzimanjem drugih banaka.

U 2018. godini udio OTP-a na slovenskom tržištu po ukupnoj imovini iznosio je osam posto, a tržišni udio NLB-a kao najveće banke u zemlji gotovo 23 posto.

Kako je Csanyi istaknuo, ulazak na slovensko tržište bila je dugogodišnja želja OTP-a, koji je ranije neuspješno konkurirao na tenderima za preuzimanje više banaka u vlasništvu države.

Sredinom 2019. godine, za iznos koji nije objavljen, OTP je od francuske banke Societe Generale kupio SKB banku, koja je tada imala oko 9 posto udjela na slovenskom financijskom tržištu i čija je knjigovodstvena vrijednost tada iznosila oko 600 milijuna eura.

OTP je vrlo aktivan na području projektnog financiranja, a tako će djelovati i u Sloveniji. S tim u vezi, Csanyi je potvrdio da će tvrtka za ulaganje u nekretnine unutar mađarske grupe uložiti u privatni dio projekta Emonika, koji obuhvaća gradnju nove željezničke postaje s hotelom i trgovačkim centrom u Ljubljani. Nada se da će ulaganje u projekt, koji zbog raznih komplikacija nije realiziran više od desetljeća, započeti ove godine.

"Mogli bismo investirati i u javne projekte infrastrukture ako bi se za to ukazala prigoda", rekao je Csany.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:24