Rekordna razina

Najveći državni fond na svijetu ostvario svoju drugu najbolju godišnju izvedbu

Prošlogodišnji povrat ulaganja iznosio je gotovo 34.000 dolara za svakog od 5,3 milijuna stanovnika Norveške
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Norveški suvereni fond bogatstva, najveći svjetski fond, zabilježio je 19,9 posto povrata ulaganja na burzovnom tržištu, zaradivši tako rekordnih 1,69 bilijuna norveških kruna (180 milijardi dolara). Ovo je inače druga najbolja godišnja izvedba fonda, stoji u današnjem priopćenju.

- Ovo je najveći rast vrijednosti u jednoj godini u povijesti fonda koji možemo zahvaliti pozitivnom povratku kapitala u svim sektorima – kazao je Yngve Slyngstad izvršni direktor fonda na odlasku.

Prošlogodišnji povrat ulaganja iznosio je gotovo 34.000 dolara za svakog od 5,3 milijuna stanovnika Norveške, a ukupna vrijednost fonda sada je dosegnula 207.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dijete, navodi CNBC.

Ovaj norveški fond sada vrijedi tri puta više od godišnjeg BDP-a cijele države. Fond, inače, ima udjele u više od 9.000 tvrtki na globalnoj razini, a posjeduje 1,5 posto svih dionica koje kotiraju na burzi. Dionice dva tehnološka diva, Applea i Microsofta najviše su doprinijele prinosu fonda u 2019., a slijedi ih Nestle, dok su najgori izvođači bili Nokia, Pfizer i Swedbank.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:09