Čistka članstva

Najveći državni fond na svijetu iz portfelja isključio četiri tvrtke zbog zagađivanja

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.5.2020. u 10:48

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.5.2020. u 10:48

, Image: 137976821, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Norveški stabilizacijski fond u srijedu je prvi puta u povijesti isključio iz portfelja četiri tvrtke zbog prekomjernih emisija štetnih stakleničkih plinova. Iz portfelja su isključene četiri kanadske tvrtke iz sektora nafte i plina.

Canadian Natural Resources, Cenovus Energy, Suncor Energy i Imperial Oil isključeni su zbog "neprihvatljivih emisija stakleničkih plinova", objavio je Norges Bank Investment Management (NBIM), ogranak norveške središnje banke. Tvrtke nisu odgovorile na upit Reutersa da komentiraju NBIM-ovu odluku.

"Etičko povjerenstvo predložilo je da se kompanije isključe zbog ugljičnih emisija u proizvodnji nafte iz naftnog pijeska”, poručili su iz NBIM-a, pozivajući se na preporuke svog etičkog regulatora.

Kriterij prekomjernih emisija štetnih uveden je kako bi se izdvojili najveći zagađivači, a zadržali ostali. Uvršten je među kriterije za isključenje iz fonda prije četiri godine, koji uključuju i proizvodnju nuklearnog oružja, nagaznih mina i duhana i kršenje ljudskih prava. Etičko povjerenstvo analiziralo je i kompanije u sektoru nafte, cementa i čelika, objavio je norveški fond.

Zbog nanošenja štete okolišu isključene su tri kompanije - egipatski i brazilski proizvođači električne energije ElSewedy Electric i Eletrobras i brazilska rudarska tvrtka Vale, objavio je NBIM. Vale je odbio komentirati odluku, a Eletrobras i ElSewedy nisu bili dostupni za komentar.

NBIM je pojasnio da je "razumna" prodaja dionica kompanija s crne liste zahtijevala dosta vremena zbog „situacije na tržištu, uključujući likvidnost pojedinačnih dionica”. Taj investicijski upravitelj u pravilu prodaje udjele prije objave same odluke kako bi spriječio prekomjerne oscilacije na tržištima.