Ekonomski institut Ifo

Najveće europsko gospodarstvo je u šoku: 'Ovo je najveći pad od ujedinjenja'

U uslužnom sektoru indeks poslovne klime zabilježio je najoštriji pad otkada je Ifo 2005. godine počeo prikupljati podatke
Angela Merkel u Volkswagen tvornici
 RONNY HARTMANN / AFP

Njemačka poslovna klima potonula je u ožujku na najnižu razinu od 2009., izvijestio je u srijedu ekonomski institut Ifo, predviđajući veliki pad aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa.

Konačni rezultati istraživanja za ožujak pokazuju da je indeks poslovne klime u ožujku pao gotovo 10 bodova u odnosu na veljaču, na na 86,1 bod, objavio je Ifo.

„Ovo je najveći pad od ujedinjenja Njemačke i najniža vrijednost (indeksa) od srpnja 2009.“, objavio je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

„Njemačko je gospodarstvo u šoku“, zaključio je Fuest, ukazujući na najveće pogoršanje poslovnih očekivanja u povijesti istraživanja.

Znatno je lošija i ocjena aktualnog stanja u poslovanju.

U uslužnom sektoru indeks poslovne klime zabilježio je najoštriji pad otkada je Ifo 2005. godine počeo prikupljati podatke.

U industriji pao je na najnižu razinu od kolovoza 2009. godine.

Njemačko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti od pet do 20 posto, ovisno o trajanju blokade koju je izazvala pandemija, kazao je ekonomist Ifo-a Klaus Wohlrabe.

Dodao je da u svakom slučaju očekuje ozbiljnu recesiju koja će trajati najmanje dva kvartala.

Vlada procjenjuje da će se zbog epidemije bruto domaći proizvod ove godine smanjiti oko pet posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:01