Očekuju daljnji rast

Najveća ruska tražilica Yandex zabilježila snažan skok prihoda u trećem tromjesečju

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.10.2018. u 15:06

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.10.2018. u 15:06

The logo of Russian internet group Yandex is pictured at the company's headquarter in Moscow, Russia October 4, 2018. REUTERS/Shamil Zhumatov
Shamil Zhumatov / REUTERS

Sjedište Yandexa u Moskvi

Najveća ruska internetska tražilica Yandex u ponedjeljak je izvjiestila o snažnom skoku prihoda u trećem tromjesečju, povisivši prognozu rasta prihoda u cijeloj 2018. godini.

Ako se isključi Yandex.Market, projekt uspostavljen u suradnji s najvećom ruskom bankom Sberbank, Yandexovi su prihodi u trećem tromjesečju uvećani 44 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 32,6 milijardi rubalja (428,3 milijuna eura).

Sberbank i Yandex dogovorili su zajedničko ulaganje u travnju ove godine, zamislivši ga kao rusku varijantu američkog Amazona.

Prilagođena neto dobit bez Yandex.Marketa u trećem je tromjesečju gotovo utrostručena, na šest milijardi rubalja.

U Yandexu sada očekuju da će im prihodi u ovoj godini biti 35 do 38 posto viši nego u 2017. Dosada su očekivali njihov rast u rasponu od 25 do 30 posto. Prognoza isključuje Yandex.Market.

Yandexov udio u ruskom tržištu pretraživanja Interneta, uključujući i ono mobilno, u trećem je tromjesečju u prosjeku iznosio 55,9 posto i bio je za jedan postotni bod veći nego u istom tromjesečju prošle godine. U odnosu na prethodno tromjesečje smanjen je za 0,3 postotna boda.

Yandex je najveća ruska tražilica a u tom se segmentu među ruskim tvrtkama još izdvaja Mail.Ru.