Novac.hr

Najsporiji rast BDP-a u svim zemljama EU-a, europske institucije ne vide razloga za brigu

Njemačka ekonomija bilježi najsporiju stopu rasta BDP-a u zadnjih godinu dana
Volkswagen tvornica, Baunatal, Njemačka
 Science Photo Library / Profimedia, Sciencephoto RM

Njemačka ekonomija, lokomotiva Europske unije, bilježi najsporiju stopu rasta BDP-a u zadnjih godinu dana, a sličan trend pogađa i ostale europske zemlje. Ipak, europske institucije ne vide razloga za brigu, piše Bloomberg.

Prema rezultatima Eurostata, objavljenim u utorak, desezonirani rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine na razini Europske unije iznosi 2,4 posto, nakon što je u zadnjem kvartalu prošle godine iznosio 2,7 posto. Što se Njemačke tiče, trenutni rast od 0,4 posto gotovo je upola je manji od rasta zabilježenog u zadnjim mjesecima prošle godine. Gotovo istu situaciju bilježi i Francuska, kao i Češka, a nizozemski ekonomski rast od 0,5 posto početkom 2018. godine predstavlja veliki pad s 1,5 posto u istom razdoblju lani.

Je li to znak za uzbunu ili samo prolazna faza, pitaju se analitičari s Bloomberga pozivajući Europsku centralnu banku na očitovanje.

“Rast je i dalje siguran i ravnomjerno raspoređen”, kratko je komentirao u ponedjeljak François Villeroya de Galhaua, člana upravnog vijeća Europske centralne banke koji smatra da će se pravi rast pokazati tijekom godine, a potencijalnog krivca za ovogodišnji tromi ekonomski start nalazi u dugotrajnom hladnom vremenu.

Isto tako, stoji na Bloombergu, Europska komisija umanjuje opasnost ovih pokazatelja uvjereni da će cjelogodišnji rast ove godine biti isti kao i rekordni rast prošle godine zanemarujući potencijalne rizike trgovinskog protekcionizma i jačanja eura.

Ipak, ne dijele svi ekonomisti taj optimizam, piše Bloomberg.

“Čini se da prošlogodišnji trgovinski udar polako blijedi, a protekcionizam visi nad glavama tvrtki, prema tome postoji mogućnost da je njemačka ekonomija zasad prošla svoj vrhunac rasta”, tvrdi Oliver Rakau, njemački ekonomist s Oxforda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:15