Najbolji grad 2018.

Najbolje se živi u Dubrovniku, Poreču i Novigradu Istarskom, provjerite zašto

Permanentno investiraju u sve segmente infrastrukture, udžbenici su besplatni...
Panorama Dubrovnika
 Tonči Plazibat / Hanza Media

Dubrovnik: Zauzdali nekontrolirani turizam i sve više izdvajaju za kulturu i socijlnu skrb

Iako svojom ljepotom i bogatom kulturnom baštinom spada u svjetske turističke bisere, Grad Dubrovnik je nekoliko posljednjih godina postao žrtva vlastitog turističkog uspjeha jer je u ljetnim mjesecima, zbog nepodnošljivih gužvi, postao grad koji je bilo uputno izbjegavati, o čemu su se raspisali i brojni svjetski mediji. No, puno veći problem za gradsku upravu postalo je sve veće nezadovoljstvo građana kojima je svakodnevni život u sezoni postao gotovo nemoguć. Upravo zbog toga je jedan od ključnih prioriteta novoga gradonačelnika Mate Frankovića bilo uspostavljanje ravnoteže između turizma kao najveće gospodarske djelatnosti i svakodnevnog života te vraćanje građana i njihovih interesa u fokus upravljanja Gradom.

Odmah nakon izbora pokrenuo je projekt “Respect The City” te nizom mjera - od ograničavanja broja uplovljavanja kruzera i instaliranja brojača posjetitelja u samoj gradskoj jezgri pa do smanjivanja broja stolova i stolica te prodajnih štandova - smanjio gužve na ključnim gradskim punktovima i otvorio javne prostore. Učinjen je snažan zaokret prema odgovornom upravljanju destinacijom, zbog čega je vrlo brzo došlo i do odobravanja svjetske turističke javnosti, a inozemni mediji sve češće Dubrovnik ističu kao predvodnika u održivom turizmu na Mediteranu, ali i šire.

Nije samo u ovom segmentu napravljen iskorak. Uz značajna izdvajanja za kulturu i za socijalnu skrb, velik je iskorak učinjen i na području obrazovanja. Pokrenuta je energetska obnova više vrtića i osnovnih škola za što su angažirana izvanproračunska sredstva. Rekonstrukcija vrtića i škola te gradnja novih objekata, uz zadovoljenje pedagoškog standarda i okrenutost prema osiguranju nastave u jednoj smjeni, još je jedan vid ulaganja u obrazovnu infrastrukturu. Otvoreni su brojni javni prostori za sport i rekreaciju, a planirani su i novi. Značajna su ulaganja ostvarena u zdravstvenoj skrbi. Područje je to za koje Grad nije izravno nadležan, ali uvođenjem nadstandarda želi osigurati što kvalitetniju i dostupniju uslugu za svoje građane.

Najveći izazov u idućem razdoblju svakako će biti rješavanje pitanja prometa u mirovanju u inače vrlo skučenom prostoru čemu gradska uprava namjerava doskočiti gradnjom novih garaža i uređenjem dodatnih javnih parkirališta. Grad Dubrovnik osmislio je i vlastiti model stanogradnje, a gradnja prva 43 stana kreće već ove jeseni. Uz sve to, u planu je i podizanje ukupnog komunalnog standarda koji treba odgovoriti sve većim zahtjevima turističke privrede, ali prvenstveno građanima osigurati ujednačenu kvalitetu življenja i rada u svakom kutku Grada.

OSTALI FINALISTI

Varaždin

- Sjedište Varaždinske županije ušlo je u finalni izbor za Europsku prijestolnicu mladih 2021. godine

- U kontinuitetu među gradovima s najvišom kvalitetom življenja u zemlji

- Jedan od gradova s najvišom stopom zaposlenosti i kontinuiranim rastom prihoda tvrtki te građana

- Na varaždinskim visokim učilištima studira oko 7000 mladih

- Grad podupire više desetaka renomiranih društvenih događanja, poput Špancirfesta i Varaždinskih baroknih večeri

- Za starije Varaždince osiguran Dnevni centar s ponudom organizirane skrbi i unapređenja kvalitete života

Samobor

- Grad bilježi kontinuirani rast broja stanovnika i pad broja nezaposlenih

- Jedan od najsigurnijih gradova u zemlji

- Među rijetkim gradovima u kojima nije uveden prirez

- Proglašen jednim od najboljih gradova za odrastanje djece, prema izboru mama

- Osigurani besplatni udžbenici za osnovnoškolce

- Umirovljenicima osigurane božićnice i uskrsnice

Poreč: U godinu dana gotovo 400 novih stanovnika

Iako stopa nezaposlenosti trenutačno ne predstavlja u potpunosti referentan podatak, ona je u Poreču protekle godine u siječnju bila 3,9, a tijekom sezone pada na manje od 1 posto. U protekle četiri godine porečki su poduzetnici otvorili tisuću novih cjelogodišnjih radnih mjesta, što je pridonijelo i kontinuiranom useljavanju u Poreč - zabilježeno je gotovo 400 novih stanovnika samo u protekloj godini.

U tijeku je i realizacija jednog od najvećih projekata EU na ovim prostorima - Poreč će sagraditi sustav za odvodnju s pročistačima, a vrijednost projekta je pola milijarde kuna. U pripremi i provedbi je više različitih projekata EU za koje Grad povlači sredstva unatoč visokom indeksu razvijenosti. Osim toga, protekle je godine u potpunosti dovršena porečka obilaznica koja je preuzela gotovo 50 posto gradskog prometa. Gotovo deset milijuna kuna uloženo je u protekle četiri godine u uređenje sedam gradskih plaža, a već za proljeće u planu je uređenje još jedne gradske plaže na Materadi. Sve su to prijeko potrebni projekti koji jednom turističkom gradu olakšavaju svakodnevicu.

Za potrebe tijekom turističke sezone, a posebno zbog potrebe za deficitarnim kadrovima, Poreč svake godine izdvaja gotovo milijun kuna za nadstandard u zdravstvu - sufinanciraju se dodatni timovi Hitne medicinske pomoći, a Grad plaća i stanove trima liječnicima Hitne medicinske pomoći, voditeljici biokemijskog laboratorija i ginekologinji.

Otvaranjem nove Osnovne škole Finida početkom rujna Poreč je postavio novi standard, jednosmjensku nastavu za više od 1200 osnovnoškolaca. Za organizaciju slobodnog vremena zaduženo je više od 200 različitih udruga i više od 50 sportskih klubova, a svima je za korištenje dostupno čak šest javnih sportskih dvorana. Kod upisa u porečke vrtiće ne postoje liste čekanja, a trenutačno se grade nove jaslice u Velom Maju kako bi se udovoljilo potrebama i stalnom povećanju broja stanovnika. Usto, Poreč stipendira stotinu učenika i studenata, a istodobno je izuzetno osjetljiv na potrebe svojih najstarijih stanovnika pa sam sufinancira boravak 76 korisnika u Domu za starije, kao i dopunsko zdravstveno osiguranje svim osobama starijima od 65 godina.

“Poreč je grad po mjeri čovjeka - grad u kojem svatko može pronaći svoje mjesto, grad bez prireza i s visokom socijalnom osjetljivošću za sve generacije. Odlično je povezan s većim gradovima u blizini, a ugodna klima, komunalna uređenost i brojni nadstandardi čine ga kvalitetnim gradom za život”, ističe gradonačelnik Loris Peršurić.

OSTALI FINALISTI

Opatija

- Drugi grad po veličini u Primorsko-goranskoj županiji usvojio je i provodi program “Zdravi grad”

- U provedbi je i destinacijski akcijski plan Opatije kao kvalitetnog turističkog odredišta

- Grad razvija 11 velikih investicijskih projekata - od gradskih šetnica, prometnih poboljšanja i luke do uređenja gradskih plaža

- Uspješno održavanje tradicije najdugovječnijega turističkog grada u zemlji

- Broj parkirnih mjesta u gradu povećan posljednjih godina 60 posto

- Napredovali razvoj zdravstvenog turizma i oaze ugodnih vikend-odmora

Rovinj

- Stalni rast broja stanovnika i gospodarskih pokazatelja

- Kontinuirana ulaganja u dio grada Zlatni rt-Punta Corrente, u park-šumu kako bi se građanima ponudio “dnevni boravak” na otvorenom

- Obrazovna struktura Rovinjana povoljnija od županijske i državne razine

- Jedan od ovogodišnjih laureata Instituta za javne financije za otvorenost javnih financija

- Nagrađivan je i kao grad najbolje upravne prakse, uređenja i okoliša te za dosege u turizmu

- Grad je organizator i podupiratelj brojnih kulturnih događanja, među kojima je posljednja pokrenuta manifestacija Dani pisca Mirka Kovača

Novigrad Istarski: Stopa nezaposlenosti manja od 4 posto

Novigradu su atribut jednog od gradova najugodnijih za život proteklih godina višekratno potvrdili različiti izvori, različita istraživanja i rangiranja. Prema analizi Jutarnjeg lista iz 2017. godine, i to na temelju 40 različitih kriterija, Novigrad je među hrvatskim gradovima najugodnijima za život, a ugledni poslovni magazin Forbes 2015. godine svrstao ga je među 20 hrvatskih gradova u kojima se “najbolje živi i posluje”.

Kvalitetu življenja Grad Novigrad podiže konstantnim ulaganjem u javnu infrastrukturu te podrškom gospodarstvu koje je egzistencijalni temelj kako zajednice tako i pojedinca.

“Posebno nam je važan društveni standard svih kategorija naših sugrađana. Svjesni smo da se upravo tom društvenom nadogradnjom stvara osjećaj zadovoljstva, sigurnosti pa i pripadnosti zajednici”, ističe gradonačelnik Anteo Milos.

Permanentna ulaganja u sve segmente komunalne infrastrukture, na najširem području grada, dovela su danas Novigrad na razinu odlične komunalne opremljenosti i povezanosti. Na gradskom području više je od 600.000 četvornih metara javnih zelenih površina, 20 dječjih igrališta, brojni parkovi, sportski tereni, uređene plaže i prostori za rekreaciju, što je jedna od glavnih značajki urbanog standarda grada.

Novigrad je već godinama među prvima u Hrvatskoj u provedbi ekološki održivih projekata - 2006. dobili su prvu Europsku nagradu za ekološku i energetski učinkovitu javnu rasvjetu, među pionirima su u provedbi nacionalnog projekta gradnje ekološki održivog sustava odvodnje otpadnih voda, a više od 95 posto kućanstava povezano je na suvremeni sustav fekalne odvodnje.

Prema analizama portala gradonačelnik.hr, u samom su hrvatskom vrhu prema izdvajanjima za pojedine segmente društvenih djelatnosti.

“Sretni smo što danas živimo u uređenom gradu koji je siguran i koji svojim društvenim standardom osigurava visoku kvalitetu življenja. Naša nastojanja idu u smjeru očuvanja i valorizacije kulturnih i prirodnih vrijednosti kao temelja održivog gospodarskog i društvenog rasta”, zaključio je Milos.

OSTALI FINALISTI

Novalja

- Pripremljen projekt gradnje prvog poduzetničkog otočnog inkubatora

- Kontinuirani rast proračunskih lokalnih prihoda i broja zaposlenih na području grada

- Jedan od rijetkih gradova bez prireza

- Povećali naknade za novorođenčad

- U školi i vrtiću osiguran dodatni angažman logopeda, odnosno psihologa

- Za hitnu medicinu osigurano pet T-1 timova

Cres

- Na 3000 stanovnika Cresa dolazi čak 260 registriranih obrta i tvrtki

- Kontinuirani rast broja prvašića u gradskim školama

- U školama osiguran produženi boravak

- Iz gradskog proračuna financira se prijevoz u vrtiće iz udaljenijih mjesta

- Povećani iznosi naknade za novorođene

- Škole opremljene pametnim pločama, tabletima i računalima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:02