Najbolji grad 2018.

Najbolje se živi u Dubrovniku, Poreču i Novigradu Istarskom, provjerite zašto

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

4.10.2018. u 21:29

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

4.10.2018. u 21:29

Dubrovnik, 300812.
Tvrtka Helimax, osnovana prije tri godine, jedina je u Hrvatskoj specijalizirana za komercijalne panoramske letove, te za organizaciju evenata i turistickih snimanja iz zraka. Cjenik panoramskih letova za tri osobe krece se od 200 eura za desetominutnu avanturu, do 700 eura za sat leta.
Na slici panorama grada Dubrovnika iz zraka.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / Hanza Media

Panorama Dubrovnika

Dubrovnik: Zauzdali nekontrolirani turizam i sve više izdvajaju za kulturu i socijlnu skrb

Iako svojom ljepotom i bogatom kulturnom baštinom spada u svjetske turističke bisere, Grad Dubrovnik je nekoliko posljednjih godina postao žrtva vlastitog turističkog uspjeha jer je u ljetnim mjesecima, zbog nepodnošljivih gužvi, postao grad koji je bilo uputno izbjegavati, o čemu su se raspisali i brojni svjetski mediji. No, puno veći problem za gradsku upravu postalo je sve veće nezadovoljstvo građana kojima je svakodnevni život u sezoni postao gotovo nemoguć. Upravo zbog toga je jedan od ključnih prioriteta novoga gradonačelnika Mate Frankovića bilo uspostavljanje ravnoteže između turizma kao najveće gospodarske djelatnosti i svakodnevnog života te vraćanje građana i njihovih interesa u fokus upravljanja Gradom.

Odmah nakon izbora pokrenuo je projekt “Respect The City” te nizom mjera - od ograničavanja broja uplovljavanja kruzera i instaliranja brojača posjetitelja u samoj gradskoj jezgri pa do smanjivanja broja stolova i stolica te prodajnih štandova - smanjio gužve na ključnim gradskim punktovima i otvorio javne prostore. Učinjen je snažan zaokret prema odgovornom upravljanju destinacijom, zbog čega je vrlo brzo došlo i do odobravanja svjetske turističke javnosti, a inozemni mediji sve češće Dubrovnik ističu kao predvodnika u održivom turizmu na Mediteranu, ali i šire.

Nije samo u ovom segmentu napravljen iskorak. Uz značajna izdvajanja za kulturu i za socijalnu skrb, velik je iskorak učinjen i na području obrazovanja. Pokrenuta je energetska obnova više vrtića i osnovnih škola za što su angažirana izvanproračunska sredstva. Rekonstrukcija vrtića i škola te gradnja novih objekata, uz zadovoljenje pedagoškog standarda i okrenutost prema osiguranju nastave u jednoj smjeni, još je jedan vid ulaganja u obrazovnu infrastrukturu. Otvoreni su brojni javni prostori za sport i rekreaciju, a planirani su i novi. Značajna su ulaganja ostvarena u zdravstvenoj skrbi. Područje je to za koje Grad nije izravno nadležan, ali uvođenjem nadstandarda želi osigurati što kvalitetniju i dostupniju uslugu za svoje građane.

Najveći izazov u idućem razdoblju svakako će biti rješavanje pitanja prometa u mirovanju u inače vrlo skučenom prostoru čemu gradska uprava namjerava doskočiti gradnjom novih garaža i uređenjem dodatnih javnih parkirališta. Grad Dubrovnik osmislio je i vlastiti model stanogradnje, a gradnja prva 43 stana kreće već ove jeseni. Uz sve to, u planu je i podizanje ukupnog komunalnog standarda koji treba odgovoriti sve većim zahtjevima turističke privrede, ali prvenstveno građanima osigurati ujednačenu kvalitetu življenja i rada u svakom kutku Grada.

OSTALI FINALISTI

Varaždin

- Sjedište Varaždinske županije ušlo je u finalni izbor za Europsku prijestolnicu mladih 2021. godine

- U kontinuitetu među gradovima s najvišom kvalitetom življenja u zemlji

- Jedan od gradova s najvišom stopom zaposlenosti i kontinuiranim rastom prihoda tvrtki te građana

- Na varaždinskim visokim učilištima studira oko 7000 mladih

- Grad podupire više desetaka renomiranih društvenih događanja, poput Špancirfesta i Varaždinskih baroknih večeri

- Za starije Varaždince osiguran Dnevni centar s ponudom organizirane skrbi i unapređenja kvalitete života

Samobor

- Grad bilježi kontinuirani rast broja stanovnika i pad broja nezaposlenih

- Jedan od najsigurnijih gradova u zemlji

- Među rijetkim gradovima u kojima nije uveden prirez

- Proglašen jednim od najboljih gradova za odrastanje djece, prema izboru mama

- Osigurani besplatni udžbenici za osnovnoškolce

- Umirovljenicima osigurane božićnice i uskrsnice

 

Poreč: U godinu dana gotovo 400 novih stanovnika

Iako stopa nezaposlenosti trenutačno ne predstavlja u potpunosti referentan podatak, ona je u Poreču protekle godine u siječnju bila 3,9, a tijekom sezone pada na manje od 1 posto. U protekle četiri godine porečki su poduzetnici otvorili tisuću novih cjelogodišnjih radnih mjesta, što je pridonijelo i kontinuiranom useljavanju u Poreč - zabilježeno je gotovo 400 novih stanovnika samo u protekloj godini.

U tijeku je i realizacija jednog od najvećih projekata EU na ovim prostorima - Poreč će sagraditi sustav za odvodnju s pročistačima, a vrijednost projekta je pola milijarde kuna. U pripremi i provedbi je više različitih projekata EU za koje Grad povlači sredstva unatoč visokom indeksu razvijenosti. Osim toga, protekle je godine u potpunosti dovršena porečka obilaznica koja je preuzela gotovo 50 posto gradskog prometa. Gotovo deset milijuna kuna uloženo je u protekle četiri godine u uređenje sedam gradskih plaža, a već za proljeće u planu je uređenje još jedne gradske plaže na Materadi. Sve su to prijeko potrebni projekti koji jednom turističkom gradu olakšavaju svakodnevicu.

Za potrebe tijekom turističke sezone, a posebno zbog potrebe za deficitarnim kadrovima, Poreč svake godine izdvaja gotovo milijun kuna za nadstandard u zdravstvu - sufinanciraju se dodatni timovi Hitne medicinske pomoći, a Grad plaća i stanove trima liječnicima Hitne medicinske pomoći, voditeljici biokemijskog laboratorija i ginekologinji.

Otvaranjem nove Osnovne škole Finida početkom rujna Poreč je postavio novi standard, jednosmjensku nastavu za više od 1200 osnovnoškolaca. Za organizaciju slobodnog vremena zaduženo je više od 200 različitih udruga i više od 50 sportskih klubova, a svima je za korištenje dostupno čak šest javnih sportskih dvorana. Kod upisa u porečke vrtiće ne postoje liste čekanja, a trenutačno se grade nove jaslice u Velom Maju kako bi se udovoljilo potrebama i stalnom povećanju broja stanovnika. Usto, Poreč stipendira stotinu učenika i studenata, a istodobno je izuzetno osjetljiv na potrebe svojih najstarijih stanovnika pa sam sufinancira boravak 76 korisnika u Domu za starije, kao i dopunsko zdravstveno osiguranje svim osobama starijima od 65 godina.

“Poreč je grad po mjeri čovjeka - grad u kojem svatko može pronaći svoje mjesto, grad bez prireza i s visokom socijalnom osjetljivošću za sve generacije. Odlično je povezan s većim gradovima u blizini, a ugodna klima, komunalna uređenost i brojni nadstandardi čine ga kvalitetnim gradom za život”, ističe gradonačelnik Loris Peršurić.

OSTALI FINALISTI

Opatija

- Drugi grad po veličini u Primorsko-goranskoj županiji usvojio je i provodi program “Zdravi grad”

- U provedbi je i destinacijski akcijski plan Opatije kao kvalitetnog turističkog odredišta

- Grad razvija 11 velikih investicijskih projekata - od gradskih šetnica, prometnih poboljšanja i luke do uređenja gradskih plaža

- Uspješno održavanje tradicije najdugovječnijega turističkog grada u zemlji

- Broj parkirnih mjesta u gradu povećan posljednjih godina 60 posto

- Napredovali razvoj zdravstvenog turizma i oaze ugodnih vikend-odmora

Rovinj

- Stalni rast broja stanovnika i gospodarskih pokazatelja

- Kontinuirana ulaganja u dio grada Zlatni rt-Punta Corrente, u park-šumu kako bi se građanima ponudio “dnevni boravak” na otvorenom

- Obrazovna struktura Rovinjana povoljnija od županijske i državne razine

- Jedan od ovogodišnjih laureata Instituta za javne financije za otvorenost javnih financija

- Nagrađivan je i kao grad najbolje upravne prakse, uređenja i okoliša te za dosege u turizmu

- Grad je organizator i podupiratelj brojnih kulturnih događanja, među kojima je posljednja pokrenuta manifestacija Dani pisca Mirka Kovača

Novigrad Istarski: Stopa nezaposlenosti manja od 4 posto

Novigradu su atribut jednog od gradova najugodnijih za život proteklih godina višekratno potvrdili različiti izvori, različita istraživanja i rangiranja. Prema analizi Jutarnjeg lista iz 2017. godine, i to na temelju 40 različitih kriterija, Novigrad je među hrvatskim gradovima najugodnijima za život, a ugledni poslovni magazin Forbes 2015. godine svrstao ga je među 20 hrvatskih gradova u kojima se “najbolje živi i posluje”.

Kvalitetu življenja Grad Novigrad podiže konstantnim ulaganjem u javnu infrastrukturu te podrškom gospodarstvu koje je egzistencijalni temelj kako zajednice tako i pojedinca.

“Posebno nam je važan društveni standard svih kategorija naših sugrađana. Svjesni smo da se upravo tom društvenom nadogradnjom stvara osjećaj zadovoljstva, sigurnosti pa i pripadnosti zajednici”, ističe gradonačelnik Anteo Milos.

Permanentna ulaganja u sve segmente komunalne infrastrukture, na najširem području grada, dovela su danas Novigrad na razinu odlične komunalne opremljenosti i povezanosti. Na gradskom području više je od 600.000 četvornih metara javnih zelenih površina, 20 dječjih igrališta, brojni parkovi, sportski tereni, uređene plaže i prostori za rekreaciju, što je jedna od glavnih značajki urbanog standarda grada.

Novigrad je već godinama među prvima u Hrvatskoj u provedbi ekološki održivih projekata - 2006. dobili su prvu Europsku nagradu za ekološku i energetski učinkovitu javnu rasvjetu, među pionirima su u provedbi nacionalnog projekta gradnje ekološki održivog sustava odvodnje otpadnih voda, a više od 95 posto kućanstava povezano je na suvremeni sustav fekalne odvodnje.

Prema analizama portala gradonačelnik.hr, u samom su hrvatskom vrhu prema izdvajanjima za pojedine segmente društvenih djelatnosti.

“Sretni smo što danas živimo u uređenom gradu koji je siguran i koji svojim društvenim standardom osigurava visoku kvalitetu življenja. Naša nastojanja idu u smjeru očuvanja i valorizacije kulturnih i prirodnih vrijednosti kao temelja održivog gospodarskog i društvenog rasta”, zaključio je Milos.

OSTALI FINALISTI

Novalja

- Pripremljen projekt gradnje prvog poduzetničkog otočnog inkubatora

- Kontinuirani rast proračunskih lokalnih prihoda i broja zaposlenih na području grada

- Jedan od rijetkih gradova bez prireza

- Povećali naknade za novorođenčad

- U školi i vrtiću osiguran dodatni angažman logopeda, odnosno psihologa

-  Za hitnu medicinu osigurano pet T-1 timova

Cres

- Na 3000 stanovnika Cresa dolazi čak 260 registriranih obrta i tvrtki

- Kontinuirani rast broja prvašića u gradskim školama

- U školama osiguran produženi boravak

- Iz gradskog proračuna financira se prijevoz u vrtiće iz udaljenijih mjesta

- Povećani iznosi naknade za novorođene

- Škole opremljene pametnim pločama, tabletima i računalima