Najmoćniji investitor

Najbogatiji čovjek u cijeloj Aziji za samo jedan dan zaradio više od tri milijarde dolara

SoftBank je svoje poslovanje na burzi u četvrtak zatvorio s 9,962.0 jena vrijednosti dionice
Masayoshi Son
 Profimedia, Alamy

Osnivač i izvršni direktor SoftBank grupe Masayoshi Son već je najbogatiji čovjek u Aziji, a sada je zbog dobrih rezultata na tržištu kapitala postao bogatiji za još nekoliko milijardi dolara.

Naime, SoftBank je svoje poslovanje na japanskoj burzi u četvrtak zatvorio s 9,962.0 jena vrijednosti dionice, što je rast od 17,73 posto u odnosu na zadnje zatvaranje trgovinskog dana, prenosi CNBC.

Prema službenim podacima s internet stranice kompanije, Son je od 30. rujna 2018. vlasnik čak 231.205.000 dionica japanskog konglomerata, a ako su podaci i dalje točni, to bi značilo da je on sa zadnjim trgovinskim promjenama postao bogatiji za 3,15 milijardi dolara. Inače, na Forbesovoj listi, Son se trenutno nalazi na 55. mjestu najbogatijih ljudi na svijetu, a njegovo bogatstvo procijenjeno je na 21,5 milijardu dolara.

Veliki dobici od jučerašnjeg trgovanja nastupili su nakon što je SoftBank grupa objavila, što je jedan od investitora nazvao, 'veliki povrat dionica'. Naime, grupacija je objavila kako će otkupiti 112 milijuna dionica ukupne vrijednosti 600 milijardi jena (oko 5,46 milijardi dolara) u idućih 11 mjeseci, što predstavlja 10,3 posto njihovih ukupnih izdanih dionica. Ova vijest došla je nakon objave podatka o rastu prihoda za 50 posto u prva tri kvartala fiskalne godine.

U zadnje vrijeme SoftBank je bio u središtu pozornosti javnosti zbog svog Vision Funda koji je u kratko vrijeme uspio izrasti u jednog od najvažnijih financijaša start upa u svijetu. Iz podataka koje je novac.hr prenosio u lipnju, vidljivo je da je Vision Fund investirao u 24 kompanije, a vrijednost njegovih ulaganja procijenjene se na čak 30 milijardi dolara, što je samo tri milijarde dolara manje od ukupnih ulaganja američkih venture capital fondova u 2017. godini.

Među kompanijama u koje je investirao su i Arm, WeWork, Nvidia, Uber, Fanatics, Improbable, Auto1, Compass, OYO Rooms, Wag!, Plenty, Mapbox i Brain Corp. No popis tu nije ni približno gotov. Vision Fund ulaže u kompanije diljem svijeta, posebno u europske i azijske, a njegov je kapital prisutan u raznim djelatnostima - od IT sektora, preko osiguranja, biotehnologije i automobila, pa do nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:52