Potpore

Najavljene subvencije za kupnju e-automobila. Država daje i do 70.000 kuna

Čini se da će i ove godine za dobivanje sredstava biti važna brzina, odnosno da će se potpore dodjenjivati po redosljedu zaprimljenih prijava TKO ODLUČI KUPITI TESLU, DRŽAVA MU PLAĆA 70.000 KUNA Za dobivanje sredstava, kao i lani, bit će važan 'najbrži prst'
Ilustracija
 Michael Kemp / Alamy / Alamy / Profimedia

Krajem lipnja i početkom srpnja ove godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisat će natječaj za ovogodišnje sufinanciranje kupnje električnih vozila. U tu svrhu izdvojeno je 22 milijuna kuna za građane te isti toliki iznos za pravne osobe, dok će kako navodi Rep.hr proces prijave biti sličan prošlogodišnjem.

Iako detalji još nisu navedeni na stranicama Fonda, može se naslutiti da će ove godine za dobivanje sredstava biti važna brzina, tzv. najbrži prst, odnosno da će se potpore dodjenjivati po redosljedu zaprimljenih prijava.

Najveći iznos koji će se moći dobiti za kupnju električnog automobila bit će 70.000 kuna. Prošle godine dobivalo se do 80.000 kuna, odnosno do maksimalno 40 posto iznosa cijene električnog automobila, odnosno do 40.000 kuna za plug-in hibride čija je emisija CO2 manja od 50 g/km, do 20.000 kuna ze električne skutere, motocikle i četverocikle te do 5000 kuna za električne bicikle.

Dodatnih 10 milijuna kuna ove godine bit će uloženo u sufinanciranje punionica za električna vozila. Kako bi se poticao daljnji razvoj održive mobilnosti, Fond u rujnu planira objaviti i javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila na alternativna goriva za gradski prijevoz vrijedan 100 milijuna kuna te onaj za pomicanje projekata integriranog i inteligentnog prometa i razvoja infrastrukture za alternativna goriva na lokalnoj i područnoj razini u vrijednosti od 30 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:37