Strah od sankcija

Nagodbom se onemogućava da ruske banke steknu preko 50 posto vlasništva Agrokora

Ako ruski investitori, pojedinačno ili zajedno, steknu preko 50 posto dionica, dionice "iznad" 50 posto povjerit će se posebnom pravnom zastupniku kod kojeg će biti rezervirane do kraja sankcija
Predaja dokumenata Trgovačkom sudu
 Goran Mehkek / Hanza Media

Trgovački sud u Zagrebu je na e-oglasnoj ploči objavio tekst nagodbe koju je u utorak jednoglasno prihvatilo privremeno Vijeće vjerovnika. Jedna od zanimljivosti nagodbe jest da se ruskim bankama i investitorima onemogućava stjecanje preko 50 posto upravljačkog vlasništva u novom Agrokoru i njegovim kompanijama, jer bi tako Agrokor došao pod udar sankcija Europske unije i SAD-a prema Rusiji. Odnosno, tada bi europskim i američkim tvrtkama bilo zabranjeno poslovati s Agrokorom.

Ako, pak, ruski investitori, pojedinačno ili zajedno, steknu preko 50 posto dionica, dionice "iznad" 50 posto vlasništva povjerit će se posebnom pravnom zastupniku kod kojeg će biti rezervirane do kraja sankcija. Naravno, sigurno je da ruske banke, Sberbank i VTB, ionako vjerojatno ne bi nastojale službeno prijeći preko 50 posto vlasništva (prema nagodbi će zajedno imati 47 posto), jer bi to zbog sankcija Agrokoru onemogućilo poslovanje. No, ta odredba u nagodbi vjerovnika je dodatni osigurač koji takvu situaciju "amortizira" pravnim posredovanjem.

"Ako bi izdavanje Novih instrumenata određenim Ovlaštenicima novih instrumenata koji su predmetom Sankcija („Zahvaćeni ovlaštenici novih instrumenata“) rezultiralo time da bilo koje Društvo nove grupe postane predmetom Sankcija iz razloga što takvi Zahvaćeni ovlaštenici novih instrumenata pojedinačno ili zajedno drže po vrijednosti 50% ili više ukupnih Novih instrumenata s pravom glasa koje je izdao ili će izdati Aisle STAK u to vrijeme, tada će tim Zahvaćenim ovlaštenicima novih instrumenata biti izdano samo toliko Novih instrumenata koje bi rezultiralo time da Zahvaćeni ovlaštenici novih instrumenata drže po vrijednosti manje od 50% ukupnih Depozitarnih potvrda s pravom glasa koje je izdao ili će izdati Aisle STAK (nizozemska krovna kompanija Agrokora -op.a.) u to vrijeme, a preostali Novi instrumenti na koje Zahvaćeni ovlaštenici novih instrumenata imaju pravo izdat će se Escrow agentu vrijednosnih papira (posebnom pravnom zastupniku-op.a)", navodi se u nagodbi vjerovnika. Pritom "„Sankcije“ znače propisi o trgovinskim, gospodarskim i financijskim sankcijama, pravila, embarga i restriktivne mjere koje se provode, donose ili primjenjuju svakodobno u (a) Sjedinjenim Američkim Državama (uključujući, bez ograničenja na, Ministarstvo financija, Ured za kontrolu inozemne imovine), (b) Europskoj uniji i njezinim državama članicama Europske Unije, (c) Ujedinjenom Kraljevstvu (uključujući, bez ograničenja na, Ministarstvo financija, Ured za provedbu financijskih sankcija), (d) Nizozemskoj i (e) Ujedinjenim narodima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:08