Budžet za 2019.

Nacrt proračuna: Za obrazovanje 500 milijuna kuna više, za mirovine dodatnih 1,3 milijarde

Zdravko Marić ustvrdio je da će se proračun za 2019. temeljiti na bazi stope rasta od 2,9 posto
Blaženka Divjak, Marko Pavić, Zdravko Marić, Damir Krstičević i Oleg Butković
 Davor Pongračić / Goran Mehkek / Robert Fajt / Ranko Šuvar / Damir Krajač / Hanza Media

Vlada će danas na sjednici odlučivati o rebalansu proračuna za 2018. i prijedlogu proračuna za 2019., kao i o prijedlozima devet poreznih zakona.

Iako je u Vladinim fiskalnim projekcijama, koje su usvojene prije nekoliko mjeseci, bio prognoziran rast gospodarstva u 2019. od 2,7 posto, ministar financija Zdravko Marić u srijedu je ustvrdio da će se proračun za 2019. temeljiti na bazi stope rasta od 2,9 posto.

Prema njegovim dosadašnjim istupima, naplata jamstava za kredite Uljaniku neće ugroziti ostvarenje deficita proračuna opće države od 0,5 posto bruto domaćeg proizvoda u 2018., čak će budžetski manjak možda biti ispod te brojke. To znači da su ukupni prihodi proračuna jako nadmašili očekivanja, jer u protivnom ne bi bilo moguće amortizirati nove rashode na ime jamstava za kredite Uljaniku, koje ministar procjenjuje na oko 3,5 milijardi kuna.

Inače, utvrđenim proračunom za 2018., koji će ići u rebalans, ukupni prihodi središnje države projicirani su u iznosu od 129 milijardi kuna, ali će vjerojatno biti viši za nekoliko milijardi kuna, a ukupni rashodi bili su planirani na iznos od 133,3 milijarde kuna.

Prema fiskalnim projekcijama iz ljeta ove godine ukupni prihodi državnog proračuna za 2019. projicirani su u iznosu od 134,2 milijarde kuna, iako su se pojavile informacije da će planirani prihodi možda biti niži, na razini od 133 milijarde kuna. Ukupni rashodi državnog proračuna projicirani su fiskalnim smjernicama, pak, u iznosu od 139,1 milijardu kuna.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike : + 300 milijuna kuna

Raspolagat će sa 10 posto više novca

Proračun Ministarstva, agencija, zavoda i nacionalnih parkova u tom resoru za 2019. iznosit će 3,6 milijardi kuna i veći je za 10 posto u odnosu na izvorni plan za 2018. kada je proračun bio oko 300 milijuna kuna manji. U Ministarstvu kažu kako se najveće povećanje bilježi na izvorima financiranja koji ne utječu na visinu manjka, posebice rashodi i prihodi iz fondova EU koji bilježe porast od 19 posto. Povećanje je vidljivo i na izvorima financiranja koji utječu na visinu manjka i to za 7 posto, a najznačajnija sredstva planirana su u okviru kapitalnih projekata OPKK 2014.-2020. za projekte iz područja vodnoga gospodarstva, energetike, klimatskih promjena te projekte iz područja kvalitete zraka, sektora otpada i zaštite prirode. U Ministarstvu napominju i kako su izvršena umanjenja za rashode zbog ustrojavanja Državnog inspektorata koja za 2019. iznose 33,7 milijuna kuna.

______________________________________________________________

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja: + 172,2 milijuna kuna

Projekti subvencija i POS se nastavljaju

Ukupno povećanje proračuna Ministarstva i resornih agencija i zavoda u odnosu na 2018. iznosi 172,2 milijuna kuna i to je iznos nakon što su odbijeni rashodi za građevinske inspektore, jer su sve aktivnosti i projekti, pojašnjavaju, financirani iz sredstava od naknade za legalizaciju, koja će se narednih godina smanjivati (prihod od 25 milijuna kuna). Predviđeni su projekti subvencioniranja kupnje stanova (40 milijuna kuna), izgradnje za najam, energetska obnova zgrada javnog sektora (7 milijuna kuna), objedinjeni projekt e-razvoj te projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije (17 milijuna kuna), dok će 134 djelatnika građevinske inspekcije otići u Državni inspektorat, što je ušteda od 34,6 milijuna kuna.

______________________________________________________________

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava: 1,3 milijardi kuna

Najviše novca zbog indeksacije mirovina

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava bit će najveći dobitnik proračuna za 2019., ali rast od 1,3 milijarde kuna odnosi se većinom na izdvajanja za mirovine. Ministar Marko Pavić pojašnjava kako je i za 2019. predviđena indeksacija mirovina, kao što je bio slučaj u 2018., za što će biti potrebno izdvojiti 1,3 milijarde kuna više. Ukupni proračun Ministarstva rada i mirovinskog sustava tako će se s 43 milijarde kuna povećati na 44,4 milijarde kuna.

______________________________________________________________

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture: + 1 milijarda kuna

Godina velikih prometnih projekata

Proračun Ministarstva prometa u što su uključene i tvrtke i agencije u sklopu prometnog sektora 2019. trebao bi se povećati za milijardu kuna, odnosno za oko 15 posto.

Ove godine proračun iznosi 7,1 milijardu kuna, dok je plan da se u sljedećoj godini poveća na 8,1 milijardu kuna. Kako neslužbeno saznajemo, ova milijarda kuna bit će izdvojena za financiranje hrvatske komponente za velike projekte koji se sufinanciraju iz fondova EU. Prije svega za most Pelješac, most Gradišku, projekte u željeznici. Prema projekcijama proračuna za sljedeću godinu značajno bi se trebalo povećati izdvajanje za razvoj infrastrukture širokopojasne mreže sljedeće generacije, sa 130,7 milijuna kuna u ovoj godini na 497,6 milijuna kuna u 2019.

______________________________________________________________

Ministarstvo hrvatskih branitelja: + 19 milijuna kuna

Više novca za gradnju veteranskih centara

Ministar branitelja Tomo Medved tvrdi da će njegovo ministarstvo u 2019. imati na raspolaganju 19 milijuna više nego ove godine.

Plan za 2018. godinu za Ministarstvo hrvatskih branitelja iznosi 1,135 milijardi kuna, a za 2019. prijedlog je 1,154 milijardi kuna. Od tih 19 milijuna kuna više najveći dio odnosi se na troškove početka izgradnje veteranskih centara, mjera za zapošljavanje branitelja, obnovu memorijalnog groblja u Vukovaru i nabavku strojeva za poslove traganja za posmrtnih ostacima nestalih osoba iz Domovinskog rata - kaže ministar Medved. Kako stvari zasad stoje, dodaje, Ministarstvo branitelja vjerojatno će do konca ove godine potrošiti manje novca nego što je proračunom bilo planirano.

- Ove uštede razbijaju teze o navodnoj ugrozi za državni proračun zbog stupanja na snagu novog Zakona o hrvatskim braniteljima - tvrdi Medved.

______________________________________________________________

Ministarstvo znanosti i obrazovanja: + 506 milijuna kuna

96 milijuna kuna više za reformu

Proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja trebao bi rasti 3,7 posto u odnosu na tekući plan 2018., što iznosi oko 506 milijuna kuna. Prema informacijama iz Ministarstva, 130 milijuna kuna planirano je u 2019. za uvođenje kurikularne reforme u sve škole, što je na toj stavci povećanje u odnosu na ovu godinu 96 milijuna kuna. Za javni međumjesni prijevoz zaposlenika u školama planirano je 337 milijuna kuna, odnosno rast u iznosu od 45 milijuna.

Za programske ugovore sa sveučilištima (financiranje temeljeno na rezultatima) planirano je 414,5 milijuna kuna, za što u MZO-u tvrde da je riječ o rastu od 92,5 milijuna. Nove stavke u proračunu bit će članarina za najveći svjetski istraživački laboratorij CERN, s iznosom od 6,5 milijuna, te nagrađivanje učitelja prema novom pravilniku o napredovanju (oko 26 milijuna).

______________________________________________________________

Ministarstvo obrane: + 250 milijuna kuna

Najveći vojni proračun još od 2009. godine

Proračun Ministarstva obrane u sljedećoj bi godini trebao biti povećan za 250 milijuna kuna i prema projekciji prešao bi 5 milijardi kuna. To bi bilo prvi put od 2009., dakle nakon 10 godina da vojni proračun “preskoči” granicu od 5 milijardi kuna. Prema projekciji za sljedeću godinu ovih 250 milijuna kuna će se u najvećoj mjeri isplatiti za projekte nabave borbenog oklopnog vozila Patria i obalnog ophodnog broda. Ove godine za opremanje Patrie je plaćeno 2,4 milijuna kuna, a sljedeće godine MORH mora platiti 100,3 milijuna kuna za osam daljinski upravljivih stanica 30 mm na ovim oklopnim vozilima. Za nabavku obalnog ophodnog broda ove godine je izdvojeno 25 milijuna kuna, a sljedeće godine je financijska obveza 125 milijuna kuna.

Dakle samo za ova dva projekta sljedeće godine MORH mora platiti 200 milijuna kuna više nego ove godine. Za projekt nabavke aviona F-16 MORH bi sljedeće godine trebao izdvojiti 360 milijuna kuna, odnosno 10 milijuna kuna više nego li ove godine.

______________________________________________________________

Ministarstvo državne imovine: + 5 milijuna kuna

Resor s najmanjim budžetom koji raste

Ministarstvo državne imovine ima najmanji proračun od svih ministarstava, koji bi za 2019. trebao iznositi 78,2 milijuna kuna, što je porast od oko 5 milijuna kuna u odnosu na 2018.

______________________________________________________________

Ministarstvo poljoprivrede: + 471 milijuna kuna

Osjetno povećanje za resor poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede potpredsjednika Vlade i ministra Tomislava Tolušića među dobitnicima je proračuna za 2019. godinu. Proračun će im se u odnosu na ovogodišnji iduće godine povećati za 471 milijun kuna, što je za 6,53 posto više nego u odnosu na ovu godinu. Ukupni proračun tako će za 2019. iznositi 7,700.359,961 kn. Iz ministarstva nisu specificirali na kojim stavkama će doći do povećanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:42