Svjetska tržišta

Na Wall Streetu cijene dionica porasle na kraju tjedna zahvaljujući dogovoru u Washingtonu

Dow Jones indeks ojačao je u ovom tjednu 0,12, a Nasdaq 0,09 posto što je već peti tjedan zaredom
Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle zahvaljujući dogovoru u Washingtonu da se privremeno, na tri tjedna, prekine rekordno duga blokada rada dijela državnih službi. Dow Jones ojačao je 183 boda ili 0,75 posto, na 24.737 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,85 posto, na 2.664 boda, a Nasdaq indeks 1,29 posto, na 7.164 boda.

Rast indeksa zahvaljuje se objavi predsjednika SAD-a Donald Trump da je sa zastupnicima u Kongresu dogovorio trotjedno financiranje kojim će se prekinuti rekordno duga blokada vlade, a taj sporazum ne uključuje novac za gradnju spornog zida prema Meksiku, što je i glavni razlog dosadašnje blokade. Trump traži da 5,7 milijardi dolara potrebnih za ovu godinu za gradnju tog zida bude uključeno u proračun savezne vlade, čemu se demokratski zastupnici protive.

"Vrlo brzo potpisat ću zakon o otvaranju vlade na tri tjedna do 15. veljače i osigurati da svi zaposlenici dobiju vrlo brzo svoju plaću, čim prije moguće", rekao je Trump.

To je ohrabrilo ulagače, s obzirom da blokada rada dijela saveznih službi traje rekordno dugih 35 dana, što šteti gospodarstvu i što je navelo mnoge analitičare na smanjenje procjena rasta američkog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Ulagači su ionako već dulje vrijeme na oprezu zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine te usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

„Kako neki razlozi za nesigurnost na tržištu pomalo nestaju, dobit ćemo jasniju sliku kuda idemo. Vijest o privremenom prekidu blokade državnih službi zasigurno je pozitivna, no dio nesigurnosti će ostati jer se radi o privremenoj mjeri”, kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

Dow Jones na tjednoj razini porastao, S&P pao

Podršku tržištu pružaju i solidni poslovni rezultati. Dosad je oko 22 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 72,3 posto nadmašilo očekivanja analitičara. U anketi Reutersa analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće za 14,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, kao što su procjenjivali i na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata.

To znači da je rast zarada usporen, s obzirom da su u prethodnim kvartalima rasle po stopi većoj od 20 posto. Zahvaljujući jučerašnjem rastu, Dow Jones indeks ojačao je u ovom tjednu 0,12, a Nasdaq 0,09 posto, što je već peti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu. No, S&P 500 indeks zabilježio je prvi tjedni pad u ovoj godini, za 0,23 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,36 posto, na 11.281 bod, a pariški CAC 1,11 posto, na 4.925 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,14 posto, na 6.809 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:48