Istra Outdoor Experience

Na velikom sajmu u Areni Zagreb najveći štand imat će ovo društvo iz unutrašnjosti Istre

Sedam poduzetnika okrupnili su se u neformalnu udrugu i zajedno nastupaju na tržištima
Na fotografiji: Nevenko Bulić (Glavani park), Kristina Peršić (Travel Istria), Mladen Draguzet (Istra Adventure), Tamara Ljubić (Konoba Vorichi), Toni Uravić (Camp Dvor) i Zoran Uravić (Ranch Barba Tone).
 Goran Šebelić/Cropix

U petak svoja vrata otvara međunarodni sajam turizma u Zagrebu Place2go, a najveći štand zauzet će ni više ni manje nego ponuda aktivnog turizma unutrašnjosti Istre, točnije Barbanštine. Sedam poduzetnika, uz Turističku zajednicu Barbana, okrupnili su se u neformalnu udrugu Istra Outdoor Experience i kao takvi zajedno nastupaju na tržištima, sajmovima, prezentacijama i prema gostima, nudeći apsolutno sve što nekom turisti u unutrašnjosti Istre treba – smještaj, dobru hranu i niz aktivnosti aktivnog turizma – jahanje, vožnju buggyima, quadovima, kanuima, biciklima te doživljaj adrenalinskog parka.

Riječ je o agencijama Istra Adventure i Travel Istra, adrenalinskom parku Glavani park, konjičkom ranču Ranch Barba Tone, tvrtki Pedal Istra, konobi Vorichi te kampu Dvor. Nastup u Zagrebu biti će im najveći dosad, a kako su nam rekli u pred i posezoni u Istri im je najjače domaće i slovensko tržište. Zato su se nedavno i predstavili na sajmu aktivnog turizma u Ljubljani. A sezona im je već počela.

- Istra Outdoor Experience predstavlja tim ljudi čija je ideja bila okupiti najbolje i najrazličitije turističke proizvode, sadržaje i usluge u posebno kreiran turistički paket koji zadovoljava zahtjeve gosta. Dakle, iza bogate ponude aktivnog odmora, smještaja u kućama za odmor i kampu u domaćinstvu, eno i gastro ponude, ujedinjeni pod imenom Istra Outdoor Experience team, kazao je Mladen Draguzet iz agencije Istra Adventure, koji je zaslužan za okupljanje ovih turističkih dionika koji zajedno odrađuju grupe posjetitelja na način da grupe cirkuliraju po sadržajima.

On, Ranch Barba Tone i Glavani Park počeli su takvu suradnju još 2010. i vrlo se brzo pokazala punim pogotkom jer im je omogućila da prime puno više gostiju. Ne otkrivaju koliko su lani imali gostiju po aktivnostima, a Draguzet kaže da je svake godine rast od 30 posto. Isti rezultat očekuje i ove godine.

- Svi smo u početku bili mali poduzetnici, ali veliki entuzijasti i zaljubljenici svatko u svoj dio profesije koji nudi i zaključili smo da jedino sa zajedničkim nastupanjima i objedinjenim programima možemo napraviti nešto veliko i da budemo zamijećeni na tržištu kraj ostalih velikih mjesta koji su odavno poznata u turizmu i za koje već znaju sve agencije. Tako smo već 2011. napravili veliki iskorak i pozvali sve turističke agencije iz Hrvatske i Slovenije na besplatnu promociju naših aktivnosti. Kako nam se to pokazalo kao odlični potez jer su agencije ostale iznenađene našim krajevima, koji su ih ostavili bez daha i kada su doživjeli prirodu na način kako dotad nisu bili naviknuti, naša zajednička priča počela je dobivati na značaju, kazao je Draguzet. Njegova agencija nudi avanturu quad, buggy, kayak safari i jet ski safarija.

- Grupe nam dolaze kod nas od sredine veljače do prosinca što je odlično jer onda nama sezona traje praktički deset mjeseci. U pred i post sezoni organiziramo najviše team building i insentiv programe i tada te goste smještamo na području naše općine u kuće za odmor i popunjavamo termine koji bi inače bili prazni, a u sezoni su nam gosti stranci koji su u tim kućama za odmor, pa je na taj način zaokružena cijela priča i svi imaju koristi od toga, zaključuje Draguzet.

Jedna od atrakcija u Istri je i Glavani Park, koji je uvijek u vrhu po ocjenama korisnika Trip Advisora kada govorimo o istarskom poluotoku. Svake godine šire se sa svojim sadržajima, a ovakva suradnja donosi im nove goste.

- U osam godina postojanja, Glavani park se sadržajno i prostorno širi i poboljšava kvalitetu ponude. Na ovaj način mogli smo odraditi više grupa i sve smo stigli. Bila je to uzajamna korist za sve, kaže nam Nevenko Bulić iz tog parka, kojeg vodi s partnerom Nigelom Simpsonom. Često im dolaze gosti koji su prije toga bili na jahanju u obližnjem Ranch Barba Tone, koji je jedan od najposjećenijih konjičkih rančeva u Istri. Rade već dva desetljeća, a ponudu su od lani obogatili i kampom u seljačkom domaćinstvu pod nazivom Dvor, koji ima i glamping sadržaje.

- Dok smo razmišljali zašto želimo otvoriti kamp, nametalo se samo jedno, a to je približiti gostu život istarskog čovjeka koji njeguje tradiciju zato što voli i poštuje svoj kraj. Ono čime se ponosimo i što nas ističe u masi drugih kampova jest dodatna ponuda koja se kreira po uzoru na ovdašnji život, nude im se domaći specijaliteti te kreiranju ture 'posebnog doživljaja' Istre. Suradnja svih u Istra Outdoor Experience teamu ističe Barban na karti kao destinaciju po mjeri gosta, smatra Toni Uravić iz kampa Dvor i Rancha Barba Tone.

Njihovu ponudu prati konoba Vorichi, koja je prepoznala turistički potencijal sela, a kako kaže Tamara Ljubić, vlasnica ovog malog objekta smještenog u vinogradu, suradnjom s ostalima intenzivno se radi na razvoju predsezone i posezone.

- Trenutno nam sezona traje četiri mjeseca. A mislim da imamo potencijal da radimo i do osam mjeseci, mišljenja je ova ugostiteljica koja smatra da je vrijeme da se svi koncentriraju na brendiranje destinacije. Dok im Ljubić osigurava prehranu, Kristina Peršić iz agencije Travel Istria zadužena je za smještaj u kućama za odmor i luksuznim vilama. Ti gosti ne dobivaju samo ključ u ruke, već i cijeli paket sadržaja.

- Ono što nas čini drugačijim je osobni pristup, kako vlasniku nekretnine, tako i samom gostu. Radimo po principu tailor made bookinga, što znači da imamo osobnu interakciju s gostom u kojoj detaljno otkrivamo sve njegove želje, potrebe i preference i prema tome zajedno s njim odlučujemo o gotovo svakom detalju njegovog odmora. U praksi to znači da ovisno o želji gosta izabiremo vilu koja je u unutrašnjosti Istre, smještena na osami na velikom imanju, koja gostu osigurava totalnu privatnost i mir. Ili, ukoliko je gost sklon živahnom gradskom životu ili blizini mora, nudimo mu vilu u urbanom području i u žiži događanja. Odličan odmor znači kvalitetno ispunjeno vrijeme, stoga s gostom utvrdimo sve detalje o njegovim željenim aktivnostima kako bi mu mogli ponuditi ispunjeni itinerar sukladno pravim interesima gosta, ističe Peršić.

Inače, Barban je jedna od najbolje posjećenih općina u unutrašnjosti Istre. Samo lani imala je 106 tisuća noćenja i 12 tisuća dolazaka. Svake godine taj broj rapidno raste, kao i broj kuća za odmor i iznajmljivača. Tamošnji načelnik i predsjednik TZ-a Dalibor Paus veli da će dodatna ponuda od ove godine biti novootvoreni Centar za posjetitelje Barban, koji predstavlja najveću tradiciju ovog kraja – Trku na prstenac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:58