Navala na Jadran

Na pomolu nova rekordna sezona: od početka godine je došlo 7% više turista

U Hrvatskoj je dosad bilo 1,3 milijuna turista te je ostvareno 3,7 milijuna noćenja
Ilustracija
 Luka Gerlanc / Hanza Media

Rani Uskrs osjeti se na manjem broju turista ove godine tijekom travnja na hrvatskoj obali. Doduše, gužve su počele, grupe turista obilaze istarske, primorske i dalmatinske gradove, posebno učenici, studenti i seniori te gosti s Dalekog istoka.

Ipak, rani Uskrs utjecao je na to da sve primorske županije od početka travnja pa sve do 19. travnja bilježe minuse u dolascima i noćenjima. No, kada se gledaju ukupni rezultati od početka godine pa sve do 19. travnja, poprilično su bolji, što znači da bi Hrvatska ponovno i ove godine u turizmu mogla obarati rekorde. Naime, u Hrvatskoj je dosad bilo 1,3 milijuna turista, što je porast od sedam posto u odnosu na lani, te je ostvareno 3,7 milijuna noćenja, što je rast od pet posto. Najbolje su bili popunjeni hoteli koji su imali porast noćenja za osam posto, a slijedi ih privatni smještaj s porastom od pet posto. Dobar nastavak sezone očekuje se prema najavama bookinga s bližih europskih tržišta.

Počinju duhovi

Najveći rast prometa bilježi Splitsko-dalmatinska županija s deset posto više noćenja i sedam posto više dolazaka, a slijedi Istarska s rastom od sedam posto više dolazaka i šest posto više noćenja u dosadašnjem dijelu turističke godine koja je intenzivno počela tek nakon Uskrsa. Veća navala gostiju očekuje se zapravo tek za mjesec dana, krajem svibnja, kad počinju Duhovi, odnosno dvotjedni školski praznici u Njemačkoj. Tada će se popuniti i hoteli i privatni smještaj i kampovi kao usred sezone. Dotad će se gužve događati samo sporadično, prije svega već krajem idućeg tjedna kad je u Sloveniji nacionalni praznik Dan oslobodilne fronte, te oko Praznika rada kada će se također naši susjedi spustiti na more, prije svega u svoje vikendice u Istri i na Kvarneru. Velik dio Slovenaca tada će napraviti takozvani most, posebno ako bude lijepo vrijeme. Upravo taj vikend mogao bi popraviti i krvnu sliku turističkog prometa za travanj koji je na cijelom Jadranu zasad lošiji nego lani. I to očekivano.

U ovom mjesecu najviše je turista bilo u Istarskoj županiji, njih 82 tisuće, a potom u Dubrovačkoj županiji gdje ih se odmaralo 62 tisuće. U Istri tradicionalno u predsezonskim mjesecima dolaze prije svega domaći gosti koji su najbrojniji, zatim Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Britanci i Talijani.

Dobar ožujak

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević kaže da je travanj u Istri turistički lošiji u odnosu na lani za oko 25 posto, ali ga ne zabrinjava jer je dosadašnji dio predsezone bolji za šest posto u odnosu na lani zahvaljujući jačem turističkom prometu u prva tri mjeseca.

- Ožujak je bio izuzetno dobar i očekujemo da ćemo do kraja travnja završiti negdje na nuli ili jedan posto bolje nago lani. To je u skladu s očekivanjima. Idući vikend očekujemo, kao i svakih godina, pojačani dolazak u Istru jer je 25. travnja praznik u Italiji, 27. u Sloveniji, a nakon toga slijede prvomajski praznici. Ali, kako se još jako puno gradi u turističkom sektoru, očekujemo brojke kao i lani - istaknuo je Ivošević.

Dodao je da su hotelijeri zadovoljni dosadašnjim dijelom turističke godine, kad su imali veći promet nego lani, jer prvenstveno gosti dolaze u hotele.

- U prva tri mjeseca vidjelo se da se određeni hoteli i u Istri pozicioniraju kao hoteli za zimske sportske pripreme, od biciklizma, nogometa i rukometa do veslanja, što govori u prilog kvalitetnoj diversifikaciji i proširenju turističke godine. Ujedno, ove godine u Istri otvaramo tri nova velika hotela, pet malih obiteljskih boutique hotela i jedan novi kamp, s time da se dodatnih pet malih hotela gradi i bit će otvoreni 2019. godine. Cijene se u Istri dižu u skladu s povećanjem kvalitete - zaključio je Ivošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:20