Vraćanje optimizma

Na konferenciji 'Buđenje tržišta kapitala' Span najavio izlazak na burzu početkom 2019.

U hotelu Esplanada konferencija 'Buđenje tržišta kapitala' počela najavom prinove na burzi
Boris Vujčić, Tomislav Tolušić, Ante Žigman, Zdravko Marić, Marko Smetiško na konferenciji 'Buđenje tržišta kapitala'
 Boris Kovačev / CROPIX

U zagrebačkom hotelu Esplanade počela je konferencija 'Buđenje tržišta kapitala' u zajedničkoj organizaciji Hanza Medije, Jutarnjeg lista, portala Novac.hr, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) i uz sponzorstvo Zagrebačke banke. Konferencija je okupila dvjestotinjak predstavnika uprava vodećih međunarodnih i hrvatskih tvrtki, financijskih stručnjaka, hrvatskih političkih institucija, akademika i Vladinih dužnosnika. Otvarajući skup glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medije Gojko Drljača referirao se na učestala razmišljanja da na domaćem tržištu kapitala vlada sumorna atmosfera, pa i mrtvilo.

- Unatoč sumornim ocjenama, procijenili smo da ovakva konferencija ima smisla kako bi utrla put poticanju razvoja gospodarstva na tržištu kapitala - kazao je Drljača.Predsjednik Upravnog vijeća HANFE Ante Žigman pozdravljajući sudionike konferencije upozorio je kako se iza domaćeg tržišta kapitala nalazi deset teških godina uz krizu Agrokor kao, kazao je, zadnji teški udarac tržištu kapitala.

- Novi zakon o tržištu kapitala vratiti će povjerenje malih ulagača u tržište kapitala. Vjerujem da će ova konferencija dati svoj obol povjerenju i buđenju tržišta kapitala - poručio je Žigman.

Naše tržište kapitala nije umrlo, ali debelo spava zimski san, ocijenio je u uvodnom obraćanju sudionicima Konferencije tržišta kapitala potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Stabilnost tržišta kapitala usko je povezana sa stabilnošću ukupne ekonomije, upozorio je Tolušić.

- Vlada sve čini da osigura što bolje uvjete poslovanja gospodarstvu, kako bi tvrtke mogle rasti i u konačnici izlaziti na tržište kapitala. Najveći izazov europskog tržišta kapitala za EU i Hrvatsku kao članicu Unije po pitanju tržišta kapitala je izlazak najjačeg financijskog tržišta u Europi, Velike Britanije, iz EU - naznačio je Tolušić. Ministar financija Zdravko Marić u uvodnom se izlaganju osvrnuo na novi Zakon o tržištu kapitala, označivši ga velikim iskorakom u zaštiti ulagatelja i transparentnosti tržišta.

- HANFA je u novom zakonu preuzela ulogu glavnog regulatora i provoditelja brojnih odredbi o tržištu kapitala. Druga najvažnija novina novog zakona je stvaranje uvjeta da malo i srednje poduzetništvo izađe na tržište kapitala - najavio je ministar financija. Upozorio je kako buduća kretanja na domaćem tržištu kapitala valja sagledavati u kontekstu produbljivanja ekonomske i monetarne unije unutar EU.

- Unija tržišta kapitala je jedan od najvažnijih procesa unutar EU ovoga trenutka. Osnovni razlog zašto se kreće u uniju tržišta kapitala je potreba da se startupovima osigura potreban kapital i privuče novac kojim raspolažu europska kućanstva i koja nisu sklona ulaganjima na tržište kapitala - naznačio je ministar financija, dodavši kako Hrvatska uskoro preuzima predsjedanje Europskom unijom i biti u prilici još snažnije sudjelovati u stvaranju unije tržišta kapitala. U osvrtu na domaće tržišta kapitala, Marić je ocijenio da tu postoje potencijali daleko veći od dosad iskorištenih.

- Svi koji sudjeluju na tržištu kapitala znaju da nedostaje educiranosti, dovoljnog ohrabrenja i odlučnosti u ukupnom našem gospodarstvu kako bi se potencijali tržišta kapitala iskoristili - kazao je ministar financija. Zauzeo se da uloga države ne bude samo u stvaranju regulative, nego i u poticanju razvoja tržišta kapitala.

Pritom je Marić ukazao i na potrebu da se i u obrazovnom sustavu više ugradi sadržaja o financijskoj pismenosti.

- Bez adekvatne razine financijske pismenosti neće biti buđenja tržišta kapitala - zaključio je Zdravko Marić.

Europsko tržište kapitala nastavlja s oporavkom no još uvijek nije sposobno za potrebnu potporu korporativnom gospodarstvu, ocijenio je u izlaganju sudionicima konferencije Buđenje tržišta kapitala stariji ekonomist Europske investicijske banke Laurent Maurin.

- U usporedbi s financijskim tržištem SAD-a, europsko još uvijek nije dovoljno razvijeno. Troškovi kapitala su mu visoki, izlasci tvrtki na burzu nedovoljno prisutni - kazao je Maurin. On se zauzeo za promjenu europske regulative, jačanje poticaja za ulagače i unije europske tržišta kapitala.

Predsjednik Uprave informatičke tvrtke Span Nikola Dujmović najavio je u prigodnom spotu konferencije Buđenje tržišta kapitala mogući izlazak Spana na burzu.

- Trenutno nam je u fokusu širenje na veliko ukrajinsko tržište. No, radimo i na izlasku na tržište kapitala početkom iduće godine - najavio je Dujmović.

Nikola Dujmović iz Spana podsjetio je da nijedna hrvatska IT tvrtka nije izlistana na burzi.

- Želja nam je da Span bude prvi iz sektora na tržištu kapitala - kaže Dujmović, uz kojeg je u prigodnom spotu konferencije Buđenje tržišta kapitala o mogućnostima burzi za IT sektor govorio i prvi čovjek Nanobita Alan Sumina. Sumina je zasad otklonio izlazak Nanobita na domaće tržište kapitala ocijenivši kako ne vidi koristi od toga za Nanobit kao, istaknuo je, tvrtke koja ima proizvod za globalno tržište.

Situacija na našem, ali i na drugim tržištima kapitala u Europi i prije krize 2008. nije bila bajna, a nakon krize bilo je još lošije, upozorio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na početku panela konferencije Buđenje tržišta kapitala.

Vujčić je ustvrdio kako su razlozi nedovoljne razvijenosti domaćeg tržišta kapitala višeslojni i tiču se, među ostalim, ukupne osposobljenosti korporativnog sektora u zemlji za održivo financiranje.

- Hrvatska narodna banka nije prava adresa za pitanje zašto je tržište kapitala u stanju u kojem jest, no možemo ukazati na ključne indikatore financiranja korporativnog sektora u zemlji - kazao je Vujčić.

Konferenciju prate, među ostalima, i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, bivši direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček, bivši potpredsjednik Vlade i ministar financija Borislav Škegro, izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško i predsjednik Uprave Končara Darinko Bago.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:19