Sveti gral

Može li nova američka sorta jabuke pokoriti svijet? U lansiranje uloženo 10 mil. dolara

Iako je ova jabuka, zapravo, nastala još davne 1997. godine dugo vremena nije bila dostupna na tržištu STVORENA JE SLAĐA, HRSKAVIJA I SOČNIJA JABUKA, A U NJENO LANSIRANJE ULOŽENO JE VIŠE OD 10 MILIJUNA DOLARA Na naše police stiže već iduće godine. Je li došao kraj zlatnog delišesa, idareda i ostalih poznatih sorti 'Postat će svjetski bestseler'
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Kad se govori o višemilijunskoj marketinškoj kampanji za lansiranje nova sorta jabuka, svatko bi prvo pomislio da se radi o novom mobitelu tehnološkog giganta Applea.

Ali, zapravo, riječ o američkoj sorti jabuke 'Cosmic Crisp' koja bi uskoro mogla zavladati svijetom. Ova crvena ljepotica, trenutno je dostupna isključivo u SAD-u, a kako se čini početkom iduće godine stiže i na police svih svjetskih dućana.

Dobivena je križanjem dviju već postojećih jabuka, kako bi se stvorila još slađa, hrskavija i sočnija voćka koja ako se adekvatno skladišti može ostati svježa i do godinu dana. U lansiranje ovog proizvoda uloženo je više od 10 milijuna dolara. Koliko su proizvođači uvjereni u uspjeh svog 'svetog grala' pokazuje i činjenica da su u okladu stavili gotovo 40 milijuna dolara, piše BBC.

- Uvjereni smo u njen uspjeh, postat će novi svjetski bestseler – ističu uzgajivači.

Iako je ova jabuka, zapravo, nastala još davne 1997. godine na plantaži državnog fakulteta u Washingtonu koja je ujedno i najveće uzgajalište jabuka u SAD-u, dugo vremena nije bila dostupna na tržištu. Tek je prije dvije godine prvi put postala dostupna za komercijalnu sadnju.

U tom trenutku potražnja za njom bila toliko velika da su se sretni dobitnici izvlačili nasumično putem računalnog sustava.Danas, diljem Washingtona raste više od 12 milijuna drveća, a voćnjaci prekrivaju oko 12 000 hektara. Procjenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno uprihoditi 30 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:08