Za jačanje likvidnosti

Monetarne mjere: HNB naložio bankama da neto dobit iz 2019. godine zadrže u Hrvatskoj

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.3.2020. u 13:16

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.3.2020. u 13:16

Zagreb, 230518. Trg hrvatskih velikana.
HNB.
Okrugli stol na temu monetarna kretanja, inozemna ulaganja i konkurentnost Hrvatske kojega organiziraju Hrvatska narodna banka HNB i Hrvatska gospodarska komora HGK.
Na fotografiji: Boris Vujcic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Boris Vujčić, guverner HNB-a

HNB će kreditnim institucijama naložiti mjere o zadržavanju neto dobiti koju su ostvarile u prošloj godini, stoji u odluci koju je jučer usvojila središnja banka.

To znači, objašnjavaju u HNB-u, da poslovne banke ne bi smjele svojim vlasnicima isplaćivati dobit koju su ostvarile u prošloj godini, nego se od njih očekuje da dobit zadrže i preusmjere u rezervacije. Time će se, tvrde i u HNB-u i analitičari, ojačati likvidnost bankovnog sustava u uvjetima pandemije koronavirusa.

Prema podacima Hrvatske udruge banaka (HUB), hrvatske su banke u prošloj godini ostvarile neto dobit od 5,81 milijardu kuna, što je 16,9 posto više nego u 2018. godini. U drugoj polovici prošle godine došlo je do ubrzavanja kreditne aktivnosti banaka te je povećano kreditiranje stanovništva, a u sektoru tvrtki došlo je do blagog oporavka kreditiranja, pokazuju podaci HUB-a. Ti su se trendovi nastavili na samom početku ove godine.

Dodatno, HNB od kreditnih institucija očekuje da, kako stoji u odluci, “primjereno prilagode isplate varijabilnih primitaka”. Riječ je, primjerice, o bonusima i otpremninama. Drugim riječima, bonusi i otpremnine u bankarskom sektoru u ovoj godini ne bi smjeli biti izdašni kao prijašnjih godina. Sve nove mjere, ističu u HNB-u, trebale bi dati doprinos ublažavanju učinaka pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.

“HNB će nastaviti i svojim monetarnim mjerama omogućivati sigurnost i stabilnost poslovanja kreditnih institucija u Hrvatskoj”, zaključuju u HNB-u.