Svađa trgovinskih divova

MMF upozorava: Nove napetosti između SAD-a i Kine prijetnja su svjetskom gospodarstvu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.5.2019. u 14:48

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.5.2019. u 14:48

U.S. President Donald Trump interacts with Chinese President Xi Jinping at Mar-a-Lago state in Palm Beach, Florida, U.S., April 6, 2017. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / REUTERS

Donald Trump i Xi Jinping

Nove trgovinske napetosti između Sjedinjenih Država i Kine glavna su prijetnja svjetskom gospodarstvu, upozorila je u utorak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

"Jasno je da su napetosti između Sjedinjenih Država i Kine prijetnja za svjetsko gospodarstvo", rekla je Lagarde na tiskovnoj konferenciji u Parizu, dodajući da su nove "glasine i tweetovi" smanjili izglede za sporazum dva ekonomska diva.

Američki predsjednik Donald Trump uzdrmao je u ponedjeljak svjetska tržišta prijetnjom na Twitteru da će u petak više nego udvostručiti postojeće carine na 200 milijardi dolara kineskog izvoza u SAD, podizanjem uvozne carine sa sadašnjih 10 na 25 posto.

SAD i Kina su zapele u pregovorima za rješavanje obostrane napetosti nastale zbog carina koje su dvije zemlje nametnule na robu ukupno vrijednu 360 milijardi dolara.

I francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire upozorio je danas na Pariškom forumu na negativne posljedice trgovinskog rata između dva vodeća svjetska gospodarstva.

"Vrlo pozorno pratimo aktualne pregovore između Kine i SAD-a i želimo da poštuju načela transparentnosti i multilateralizma", kazao je francuski ministar.

Pozvao je obje strane da "izbjegavaju odluke koje bi ugrozile i potkopale globalni rast u narednim mjesecima".

"Povećanje carina uvijek je slijepa ulica i odluka s negativnim posljedicama za cijeli svijet - za Sjedinjene Države, Kinu, eurozonu, Europu i za svjetski rast", naglasio je La Maire.

Kina je danas priopćila da će njezin glavni trgovinski pregovarač u ovom tjednu posjetiti Sjedinjene Države kako bi razgovarao s američkim kolegama.

Američki ministar financija Steven Mnuchin kazao je pak da je 90 posto pregovora zaključeno iako je proteklih dana dio postignutog napretka poništen. Okrivio je Kinu da se ne pridržava već dogovorenih obveza.