Prognoze

MMF procijenio da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini blago usporiti

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.4.2019. u 15:32

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.4.2019. u 15:32

Zagreb, 130208.
Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.
Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
Elvir Tabaković / CROPIX

Ilustracija

Hrvatsko će gospodarstvo blago usporiti u ovoj i idućoj godini, procjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim proljetnim prognozama, potvrdivši važeće procjene o rastu BDP-a i osjetno izmijenivši samo procjene nezaposlenosti.

Ove bi godine aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu trebale porasti 2,6 posto, čime je MMF potvrdio procjenu iz jesenjeg izvješća o izgledima za svjetsko gospodarstvo.

Prema prvoj projekciji za 2020., aktivnosti bi trebale neznatno usporiti, na 2,5 posto.

Procjena za 2018. blago je pak snižena, za 0,1 postotni bod, na 2,7 posto, čime je Hrvatska bilježila rast aktivnosti četvrtu godinu zaredom.

MMF je ujedno znatno poboljšao procjene stope nezaposlenosti, koja je prema najnovijem izvješću u 2018. godini pala na 10 posto, s 12,4 posto u godini ranije. Još jesenas procijenili su je na 12 posto.

U ovoj godini očekuju njezin daljnji pad, na devet posto, snizivši jesenju projekciju za 2,2 postotna boda. To bi značilo da bi se zadržala iznad prosječnih projiciranih osam posto u eurozoni, te iznad procijenjenih 7,0 posto u skupini nerazvijenih europskih gospodarstava.

U 2020. u MMF-u očekuju daljnji pad stope nezaposlenosti u Hrvatskoj, za jedan postotni bod, na osam posto. To bi značilo da bi bila nešto viša u odnosu na 7,7 posto, koliko predviđaju za eurozonu, te iznad 6,9 posto projiciranih za skupinu razvijenih europskih gospodarstava.

Blago je – za 0,1 postotni bod - MMF snizio jesenju procjenu inflacije za 2018. na 1,5 posto. Za 2019. godinu predviđa isti tempo rasta potrošačkih cijena, u skladu s jesenjom procjenom.

Za 2020. očekuje pak nešto višu inflaciju, od 1,6 posto, kakvu predviđaju i za skupinu razvijenih europskih gospodarstva i onih u eurozoni, uz izuzetak Slovenije.

U najnovijim projekcijama za Hrvatsku blago je podignuta jesenja procjena viška na tekućem računu platne bilance u 2018., za 0,2 postotna boda, na 2,9 posto BDP-a. Za isto toliko smanjena je pak procjena viška u ovoj godini, na 2,1 posto.

U idućoj godini očekuju daljnje smanjenje viška na tekućem računu platne bilance, na 1,6 posto BDP-a.

S druge je pak strane MMF snizio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini.

Svjetsko će gospodarstvo ove godine porasti 3,3 posto, čime je MMF u najnovijim proljetnim prognozama snizio siječanjsku procjenu za 0,2 postotna boda.

U 2020. godini aktivnosti bi trebale ubrzati na 3,6 posto, procjenjuju u MMF-u potvrdivši procjene iz preliminarnog siječanjskog izvješća koje uključuje samo vodeća gospodarstva i skupine zemalja.

Time bi se stopa rasta u idućoj godini izjednačila s prošlogodišnjom koja je u najnovijem izvješću snižena za 0,1 postotni bod u odnosu na MMF-ove procjene iz siječnja.