Mirovinska reforma

Mirovinci o 'izbacivanju' iz nadzornih odbora tvrtki: 'Nitko nas nije konzultirao'

'Na taj se način stvara nejednakost među vlasnicima dionica', tvrde iz fondova
Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava
 Ronald Goršić / CROPIX

Povodom prihvaćanja paketa mirovinskih zakona na današnjoj sjednici Vlade, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava ističe u svom reagiranju kako dio predloženih zakonskih rješenja nije bio raspravljan u radnim skupinama, niti su ga predstavnici mirovinske industrije zaprimili u danas predstavljenom obliku.

- Društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima zalaže se za transparentnost poslovanja i stoga nemaju ništa protiv prijedloga da Vlada imenuje svojeg predstavnika u nadzorne odbore mirovinskih društava, iako ne vidimo opravdane razloge za takvu zakonsku promjenu. Valja istaknuti da Vlada, odnosno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, imenovanjem svojih predstavnika u nadzorne odbore preuzimaju i odgovornost, a ne samo nadzor, pa apeliramo da se prilikom izbora članova nadzornih odbora vodi računa prvenstveno o njihovoj stručnosti - ističe se u priopćenju Udruge.

Što se tiče predložene odredbe da se članovi uprava mirovinskih društava i njihovi zaposlenici povuku iz nadzornih odbora tvrtki čiji su mirovinski fondovi dioničari, u Udruzi smatraju „kako se na taj način stvara nejednakost među vlasnicima dionica, odnosno mirovinskim fondovima kao dioničarima, te se uskraćuje pravo koje imaju drugi vlasnici dionica“.

„Predstavnici mirovinskih fondova svojim su odgovornim sudjelovanjem u radu nadzornih odbora doprinijeli razvoju tvrtki, pri čemu su taj posao radili i rade bez ikakve naknade, a istovremeno su preuzimali punu odgovornost i za odluke jamčili svojom osobnom imovinom. Jedna od zadaća društava za upravljanje mirovinskim fondovima jest i poticanje razvoja hrvatskog gospodarstva, što uključuje poticanje razvoja tržišta kapitala, a ujedno time i razvoja tržišta rada. Mirovinski fondovi svojim radom u Nadzornim odborima su doprinijeli transparentnosti izvještavanja istih tvrtki kao i razvoju korporativnog upravljanja“, navodi se u priopćenju UMFO-a., uz napomenu kako „nije dobro da se politika uključuje u donošenje poslovnih odluka za koje je nužna stručnost i upućenost u tematiku, pa se nadamo kako predložena zakonska rješenja neće značiti političko odlučivanje o radu mirovinskih fondova koji moraju voditi računa prije svega o svojim članovima i njihovim interesima“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:07