Koraci

Ministar i prvi čovjek HZZ-a: 'Zahtjeve za minimalac zaprimamo od ponedjeljka'

Sve će se moći odraditi i online, putem aplikacije koja će biti izrađena, a tijekom vikenda HZZ će za poslodavce otvoriti call centar za dodatna pojašnjenja
Josip Aladrović i Ante Lončar
 Bruno Konjević / CROPIX

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak je donijelo novu mjeru pod nazivom Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (Covid-19), a zaprimanje zahtjeva za isplatu minimalca započinje u ponedjeljak 23. ožujka.

To će biti moguće odraditi i online, putem aplikacije koja će biti izrađena do ponedjeljka, a preko vikenda će za poslodavce HZZ otvoriti poseban call centar za dodatna pitanja i pojašnjenja. U uredima HZZ-a zahtjevi će se moći podnositi od 7 do 19 sati, objavljeno je.

Ažuriranje

“Jamčimo da ćemo do sljedećeg perioda za isplatu plaća, dakle od kraja trećeg mjeseca, početi isplaćivati sredstva na račune poslodavaca koji su pogođeni, odnosno svih onih koji budu ispunjavali kriterije ovih mjera”, rekao je u petak poslijepodne ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović. Mjere za isplatu minimalne plaće od 3250 kuna donijete su na tri mjeseca, a moći će se ažurirati, ovisno o razvoju situacije.

“Ova pandemija nas svakim danom iznenađuje i svakim danom dobivamo sve više informacija o tome koji su poslodavci i na koji način pogođeni. Učinit ćemo sve da spriječimo veći odlazak zaposlenika s tržišta rada. Moramo omogućiti poslodavcima da, uz minimalne korekcije, nastave sa svojim aktivnostima”, rekao je Aladrović.

Poseban dio mjere odnosi se na one kojima je odlukom Stožera civilne zaštite onemogućen rad. “Svi takvi poslodavci bit će apsolutno uključeni u ove kriterije”, rekao je.

Ministar je napomenuo da očekuju velik broj zahtjeva, a apelirao je na poslodavce da imaju razumijevanja prema nadležnim službama koje će tehnički provoditi ovu mjeru. Obećao je da će one biti “ažurne i fleksibilne”. Osim pada prihoda, dokumentacija kojom se dokazuje pogođenost krizom zbog koronavirusa bit će široka i fleksibilna, rekao je Aladrović, a u to ulazi i otkazivanje narudžbi, nedostatak sirovina i repromaterijala, pa čak i izjave i opisi problema koji su nastupili u poslovanju. Službene potvrde koje bi izdavale druge institucije će biti, kažu, svedene na minimum.

Neće biti moguće tzv. dvostruke potpore. Poslodavci koji koriste mjere HZZ-a i drugih davatelja, a kojima je opravdani trošak trošak plaće, ne mogu istovremeno koristiti obje mjere. Zabrana kumulacije opravdanog troška iste namjere po različitim mjerama “Moramo uključiti i element odgovornosti poslodavaca, jednih prema drugima, element solidarnosti, dakle da oni koji su najviše pogođeni budu prvi zaštićeni”, kaže Aladrović.

U roku od 10 dana

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar naglasio je da preferiraju online prijavu, a u Zavodu će savjetnici u roku od 10 dana obraditi zahtjeve. Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da će se za potporu moći prijaviti i oni poslodavci koji su zbog korona krize već otpustili dio radnika. Upitan o podacima o otpuštanjima, Lončar je rekao da je u petak registrirano 135.500 nezaposlenih, pri čemu je od početka krize na HZZ-u bilo prijavljeno oko 3000 novih nezaposlenih, a sa Zavoda je otišlo njih 2500, od čega se njih 1900 zaposlilo jer “zapošljavaju prehrambena i neke druge djelatnosti koje sada bolje posluju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:11