Hrvatsko-turski ekonomski skup

Ministar Darko Horvat u rujnu će s hrvatskim gospodarstvenicima posjetiti Izmir

Ukupan je hrvatski izvoz u Tursku u prvih 10 mjeseci prošle godine dosegao vrijednost od 123,6 milijuna američkih dolara
Darko Horvat i Ruhsar Pekcan
 CROPIX

Gospodarska suradnja između Hrvatske i Turske je u usponu i sve se više diverzificira, poruka je s današnjeg susreta hrvatskog ministra gospodarstva Darka Horvata i turske ministrice trgovine Ruhsar Pekcan, koja je, s turskim gospodarskim izaslanstvom, posjetila Hrvatsku.

Prema podacima državne statistike i HGK, ukupan je hrvatski izvoz u Tursku u prvih 10 mjeseci prošle godine dosegao vrijednost od 123,6 milijuna američkih dolara, što je 21,8 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije. S druge strane, hrvatski je uvoz iz Turske u istom razdoblju iznosio oko 342,6 milijuna USD, što je 5,3 posto više u prvih 10 mjeseci 2018. godine. Kada se podvuče crta, Hrvatska je u robnoj razmjeni s Turskom bila u minusu od oko 218,9 milijuna USD. Ovdje valja reći kako razvoju robne razmjene između Hrvatske i Turske, kao i gospodarskih odnosa u cjelini, u prilog ide i carinska unija u kojoj se nalaze EU i Turska, a čiji je dio, kao članica EU, i Hrvatska.

Kada je riječ o ulaganjima, turska ulaganja u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do kraja trećeg tromjesečja prošle godine dosegla su vrijednost od 212 milijuna eura, pokazuju podaci središnje banke i HGK. Turska ulaganja u Hrvatsku uglavnom su otišla u sektore turizma i financija, a Turci, kako se moglo čuti u HGK, pokazuju i sve veći interes za ulaganjima u energetiku. Uz to, Turci su zainteresirani i za suradnju s Hrvatskom u segmentu suvremenih tehnologija, istraživanja i inovacija, a zanimaju ih i poslovi podugovaranja u, primjerice, automobilskoj industriji.

I hrvatske tvrtke sve više pokazuju interes za ulaganjima u Turskoj, o čemu svjedoči i nedavni primjer hrvatske M+ Grupe, koja je preuzela tursku tvrtku CMC, koja je, kako ističu u M+ Grupi, najveći neovisni izdvojeni kontaktni centar i pružatelj usluga upravljanja korisničkom podrškom u Turskoj s preko 4000 zaposlenih.

Zagreb, 110220
Vijecnica HGK.
Sluzbeni posjet ministrice trgovine Republike Turske Ruhsan Pekcan Hrvatskoj. 
Na fotografiji: Ruhsan Pekcan.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrančić / CROPIX
Ruhsar Pekcan, ministrice trgovine Republike Turske

Među hrvatskim institucijama koje dobro surađuju s Turskom i koje u njoj vide odskočnu dasku za prodor na okolna bliskoistočna tržišta je i Poljoprivredni institut Osijek, koji s turskom tvrtkom Tareks radi na projektu selekcijske stanice za oplemenjivanje bilja. Poslovanje se prvenstveno bazira na kulturi kukuruza, a aktivnosti se pokušavaju proširiti i na druge kulture.

- Mi smo najveći izvoznici sjemena poljoprivrednog bilja bez genetskih modifikacija u Tursku. S vremenom, tijekom proteklih 18 godina suradnje, razvili smo prijenos i transfer znanja, razvoja kultivara. S jedne strane izvozimo, a s druge, kada izvezemo to sjeme visokih kategorija, tada od naših turskih partnera naplaćujemo licencu - istakao je Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, dodavši kako institut preko 90 posto ukupnih prihoda stječe na tržištu.

Ministar Horvat istakao je važnost jačeg angažmana Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća u daljnjem razvoju gospodarskih odnosa između Hrvatske i Turske. Riječ je o poslovnom vijeću kojeg su 1995. godine osnovale HGK i turski Odbor za promicanje vanjske trgovine (DEIK). Rad tog vijeća, ocjena je HGK, vraća se u dinamiku kakva je nekad postojala, što znači barem jedan ili dva događanja na razini nacionalnih gospodarstava kroz godinu.

Zagreb, 110220
Vijecnica HGK.
Sluzbeni posjet ministrice trgovine Republike Turske Ruhsan Pekcan Hrvatskoj. 
Na fotografiji: Ivan Barbaric, Ruhsan Pekcan.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX
Službeni posjet ministrice trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan Hrvatskoj

Horvat je potvrdio i da je prihvatio poziv turske ministrice trgovine da u rujnu otputuje u Izmir s hrvatskim gospodarskim izaslanstvom. Na tom bi se skupu trebali definirati novi potencijalni sektori za ekonomsko povezivanje Hrvatske i Turske.

- Očekujem puno prostora za nova ulaganja - zaključila je ministrica Pekcan.

U sklopu susreta ministara u HGK je održan i susret 20-ak hrvatskih i turskih gospodarstvenika. Iako se hrvatsko-turski ekonomski odnosi ponovno nalaze u fazi uspona, određenu prepreku predstavlja im vizni režim, koji je između dvije zemlje uveden uoči hrvatskog ulaska u EU 2013. godine.

Također, treba podsjetiti da su Hrvatska i Turska 2005. godine istodobno otvorile pregovore o ulasku u EU: Hrvatska je u međuvremenu pristupila EU, dok je pregovarački proces Unije s Turskom ušao u svojevrsnu slijepu ulicu te mu se zasad ne nazire kraj. Ulazak Turske u EU potaknuo bi i daljnji razvoj gospodarskih odnosa Hrvatske i Turske. S druge strane, turske su tvrtke jako aktivne u zemljama europskog jugoistoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:12