Veliki protesti

Milijuni Indijaca u štrajku u znak protesta protiv politike premijera Narendre Modija

Štrajka se u tvornicama, javnom prijevozu, školama i transportu, , prosvjeduju i studenti
 Danish Ismail / REUTERS

Javni prijevoz je poremećen, većina državnih banaka je zatvorena, škole i koledži ne rade. To je dosadašnja bilanca dvodnevnog štrajka u Indiji koji je protiv niza Vladinih zakona što su stupili na snagu 2.siječnja, organiziralo deset sindikalnih središnjica s potporom oko 150 milijuna radnika.

O tome koliko radnika sudjeluje u štrajku izvješća indijskih medija se razilaze, ali nijedna procjena ne govori o manje od desetak milijuna radnika koji su obustavili rad, osim u spomenutim djelatnostima, i u tvornicama, uslugama, transportu te državnoj administraciji, a prosvjeduju i poljoprivrednici i studenti.

Budući je Indija federacija 28 država i sedam saveznih teritorijalnih jedinica, šrajkački zahtjevi i povodi, kao i razmjeri štrajka razlikuju se od države do države, no svima je zajedničko nezadovoljstvo nekom od odluka politike Vlade premijera Narendre Modija.

Pregled situacije usložnjava i činjenica da je dio vlasti u saveznim državama i teritorijalnim jedinicama protiv, a dio podržava štrajk. Tako je u državi Zapadni Bengal štrajk organiziran zbog Vladinog zadiranja u minimalnu nadnicu te najave privatizacije državnog i javnog sektora. Tamošnje vlasti ne samo da su protiv štrajka, nego su službenicima zabranili uzimanje slobodnih dana u vrijeme prosvjeda i štrajkova.

U državi Maharashtri štrajk predvode radnici državnog transportnog poduzeća BEST, zahtijevajući obnovu isteklih prava iz ugovora koji se tiču visine nadnice i bonusa, te osoblje državne kompanije za distribuciju električne energije koje se protivi najavljenoj privatizaciji.

U dijelu Indije koji obuhvaća zaseban status glavnog grada New Delhija, u štrajku su i taksisti koji također traže veće nadnice. U više država među štrajkaškim zahtjevima je i očuvanje prava iz sustava socijalnog osiguranja.

Ono čega su se svi plašili uoči početka štrajka, da bi prosvjedi mogli izroditi nasilje i sukobe s policijom, prema izvješćima indijskih medija se i dogodilo u nizu slučajeva. Do sukoba prosvjednika i policije najčešće dolazi na prilazima važnijim točkama prometne infrastrukture u velikim gradovima koje štrajkači nastoje blokirati. Mediji navode kako je jedna osoba poginula u prosvjedima u državi Karnataka.

Premijer Modi u prvim reakcijama na štrajk odbacio je zahtjeve sindikata, stavivši prosvjede u kontekst predizbornih aktivnosti koje se već odvijaju u Indiji uoči parlamentarnih izbora zakazanih za proljeće ove godine. Glavni protukandidat Modijevoj opciji je Rahul Gandi iz Indijskog nacionalnog kongresa, potomak obitelji Gandi koja je u više generacija davala premijere i predsjednike države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:34