Zaokruživanje vlasništva

Meteor će malim dioničarima isplatiti 12,86 kuna po dionici

U vlasništvu Meteor Grupe Labud je 97 posto Badelovih dionica, što znači da će nakon 14. srpnja zaokružiti kompletno vlasništvo
Badel, pogon
 Gorden Knezovic

Na skupštini dioničara Badela 1862, zakazanoj za 14. srpnja ove godine, njegov će većinski vlasnik, Meteor Grupa Labud, donijeti odluku o istiskivanju i isplati preostalih malih dioničara. Isplata će, prema najavi dnevnog reda, obuhvatiti 661.428 dionica, što predstavlja oko tri posto vlasništva u tvrtki.

U vlasništvu Meteor Grupe Labud je 97 posto Badelovih dionica, što znači da će nakon 14. srpnja zaokružiti kompletno vlasništvo u našem najvećem proizvođaču alkoholnih i jednom od najvećih proizvođača bezalkoholnih pića.

Skupština

Manjinski dioničari Badela bit će isplaćeni po cijeni od 12 kuna i 86 lipa za dionicu, što znači da će Meteor Grupa Labud u zaokruživanje vlasništva nad Badelom uložiti 8 milijuna i 506.000 kuna.

Isplatu malih dioničara, prema pozivu na skupštinu Badela, jamči Agram banka. Uoči istiskivanja malih dioničara Badel 1862 proveo je, u siječnju ove godine, otkup dionica od države. Procjenjuje se da je Badel državi, odnosno Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), platio 38 milijuna kuna za državni udio od 11,5 posto.

Dobit

Dogovoru o prodaji državnih dionica u Badelu prethodilo je CERP-ovo uskraćivanje podrške prijedlogu Meteor Grupe Labud na skupštini dioničara da se Bedelove dionice povuku s burze. No, i bez potpore CERP-a, većinski vlasnik proveo je svoju namjeru o izlasku Badela s burze.

Osim odluke o istiskivanju malih dioničara, na skupštini Bedelovih dioničara bit će, među ostalim, usvojeno izvješće o poslovanju tvrtke u prošloj godini, prema kojem je ostvarena dobit od 36 milijuna kuna. Prijedlog je Uprave Badela da se ta dobit, sa zadržanom dobiti otprije u iznosu od 4,2 milijuna kuna, zadrži u imovini tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:52