Nepravomoćna presuda

Marko Pipunić: Nezakonito mi je uskraćeno 38,5 milijuna kuna iz fondova Europske unije

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.4.2019. u 11:03

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.4.2019. u 11:03

Osijek, 210617.
Marko Pipunic vlasnik tvrtke Zito d.o.o. snimljen u polju zita ispred pogona prsutane u Cepinu.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Marko Pipunić

Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe iz Osijeka i hrvatski poduzetnik godine iz 2016. godine, dobio je i drugu nepravomoćnu presudu, također vrijednu 38,5 milijuna kuna, u sporu s Republikom Hrvatskom.

Nakon što je Trgovački sud u Osijeku u kolovozu 2018. prvostupanjski odlučio da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi neutemeljeno uskratila isplatu 38,5 milijuna kuna potpore iz fondova EU, u sklopu Podmjere 4.2. “Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/li razvoj poljoprivrednih proizvoda”, Operacije 4.2.1 “Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima” za tvrtku Salami Aurea, sada su istu odluku donijeli i za Pipunićevu tvrtku Copadio.

Osječki poduzetnik spor je pokrenuo nakon što mu je Agencija u kolovozu 2016. u vrijeme ministra poljoprivrede Davora Romića uskratila novac iz fondova EU, smatrajući da je njegova prijava bila nepravilna, odnosno da je tvrtke osnovao samo s ciljem da preko njih izvuče novac iz EU. Pipunić je, inače, aplicirao za 126 milijuna kuna kako bi pokrio troškove izgradnje najmodernije tvornice pršuta i suhomesnatih proizvoda u Hrvatskoj u koju je uloženo više od pola milijarde kuna.

Agencija je, pak, odluku o neisplati novca Pipunićevim tvrtkama donijela temeljem zaključka Povjerenstva za nepravilnosti “da su uvjeti za stjecanje pogodnosti stvoreni umjetno radi ostvarenja većeg iznosa potpore, odnosno tri puta po maksimalni iznos potpore. Stoga se tri projekta smatraju jednim projektom društva Žito”. No, sud smatra da je “postupanje Agencije odnosno ukidanje odluke o dodjeli sredstava 1. kolovoza 2016. bilo suprotno propisima, te nacionalnom i europskom pravu. Odluka je utemeljena na proizvoljnom tumačenju i samovoljnoj primjeni materijalnog prava”. Prva presuda za tvrtku Salami Aurea trenutno je na Visokom trgovačkom sudu jer se DORH žalio na odluku osječkog suda, a isto će gotovo sigurno biti i u ovom slučaju.