Spašavanje jamstva

Marić: 'Država nastoji spasiti jamstva za brod koji se u Uljaniku gradi za Belgijance

AUTOR:

OBJAVLJENO:

25.4.2019. u 11:29

AUTOR:

OBJAVLJENO:

25.4.2019. u 11:29

Zadar, 180818.
Ministar financija Zdravko Maric danas je ispred zgrade Sveucilista dao izjavu za medije na temu novih poreznih rasterecenja u okviru porezne reforme. U drustvu ministra nasli su se Grozdana peric, saborska zastupnica i Branko Dukic, zadarski gradonacelnik. Na fotografiji: Zdravko Maric, ministar financija.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / Hanza Media

Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade kako država i dalje nastoji "spasiti" jamstva za brod koji se u Uljaniku gradi za belgijski Jan De Nul.

Ta je kompanija zatražila povrat avansnih uplata za koje većim dijelom jamči Vlada, u iznosu od 124 milijuna eura, dok su ukupni avansi 158 milijuna eura.

Odgovarajući na pitanja novinara o utjecaju situacije u Uljaniku na proračun, Marić je ponovio da jamstva koja su plaćena tijekom prošle godine iznose nešto više od 2,5 milijardi kuna, te da "ipak ostaje želja, volja i namjera za spašavanje jamstva za jaružalo". Taj iznos, kako je kazao, na neki je način već ukalkuliran u javni dug. Dodao je kako će biti potrebno uložiti određena sredstva kako bi se veći dio jamstva spasio.

Na novinarski upit radi li se o 150 milijuna kuna Marić je rekao kako je to otprilike taj iznos.

Što se tiče protestiranih jamstava za ovu godinu, rekao je da se očekuje oko 600 milijuna kuna te bi u sljedećim tjednima trebalo biti plaćeno 400 do 500 milijuna kuna i to je, kako je rekao, "dobrim dijelom ukalkulirano u proračun".